Tatranský jablkový koláč
8
porcií
195
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Cesto:
250
g
hrubá múka
125
g
maslo
80
g
práškový cukor
1
ks
žĺtok
50
g
kyslá pochúťková smotana
4
g
kypriaci prášok do pečiva
1/2
ks
vanilkový lusk
1
štipka
soľ
Plnka:
1,5
kg
jablko
60
g
trstinový cukor
2
PL
mletá škorica
5
PL
strúhanka
postup
1.
Múku preosejeme spolu s cukrom, práškom do pečiva a soľou. Pridáme vanilkové semienka, na kocky nakrájané maslo, žĺtok a kyslú smotanu. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. Jednu z nich zabalíme do fólie a vložíme do mrazničky. Druhú rozvaľkáme na pomúčenej doske a vystelieme ňou tortovú formu vyloženú papierom na pečenie. Cesto poprepichujeme vidličkou a na 30 minút vložíme do chladničke.
2.
Jablká olúpeme, rozkrojíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na menšie kúsky. Premiešame ich s cukrom a škoricou. Strúhanku opražíme na suchej panvici.
3.
Vychladnuté cesto pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 15 minút. Potom naň nasypeme strúhanku, navrstvíme jablká a navrch nastrúhame na hrubom strúhadle zvyšné cesto. Koláč opäť vložíme do rúry a tentoraz pečieme hodinu pri teplote 160°C.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.