Pridať recept

Rizoto s tekvicou Hokkaido, FOTORECEPT

4
porcie
50
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

tekvica hokkaido
200 g
ryža arborio
200 ml
biele suché víno
100 ml
zeleninový vývar
1 PL
tekvicový olej
muškátový oriešok
biele mleté korenie
čerstvý tymián
petržlenová vňať
maslo
parmezán
tekvicové semienka
soľ

postup

takúto prípravu risotta odporúčam všetkým milovníkom hokaida

1.

na prípravu kvalitného risotta treba použiť kvalitné suroviny, ale všetko sa dá nahradiť, napr. miesto tekvicového môžeme použiť olivový olej a pod. ale čo by sa nemalo zamieňať je ryža, na risotto treba použiť kvalitnú ryžu špeciálne určenú na risotto... u nás je dostupná ryža Arborio

Fotorecept: Risotto s tekvicou hokaido
Fotorecept: Risotto s tekvicou hokaido
Zdroj: evauhlik
 
2.

tekvicu hokaido umyjeme, prekrojíme, vyberieme dužinu a nakrájame, hokaido sa nešúpe, varí sa aj so šupou... samozrejme všetky škaredé časti odstránime... asi 1/3 hokaida nakrájame na malé úhľadné kocky, zbytok nasekáme na väčšie kocky

Fotorecept: Risotto s tekvicou hokaido
Fotorecept: Risotto s tekvicou hokaido
Zdroj: evauhlik
3.

na troche tekvicového (slnečnicového) oleja urestujeme nadrobno nakrájanú tekvicu, pridáme čerstvý (sušený) tymián, mierne osolíme, okoreníme bielym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Restujeme pokiaľ nie je tekvica mäkká ale nie rozvarená, čiže asi 10 minút. Druhú časť tekvice uvaríme, vodu zlejeme (nie všetku) a rozmixujeme, pridáme zeleninový (alebo kurací) vývar na rozriedenie.

Fotorecept: Risotto s tekvicou hokaido
Fotorecept: Risotto s tekvicou hokaido
Zdroj: evauhlik
4.

Na risotto si pripravíme: ryžu Arborio, biele suché víno, tekvicové pyré rozriedené zeleninovým (alebo kuracím) vývarom

Fotorecept: Risotto s tekvicou hokaido
Fotorecept: Risotto s tekvicou hokaido
Zdroj: evauhlik
5.

Na oleji orestujeme suchú ryžu (ryža Arborio sa nepreplachuje), pridáme tymián a zalejeme bielym vínom. Miešame až sa víno čiastočne odparí a čiastočne vstrebe do ryže a začneme po troche pridávať tekvicové pyré, stále miešame.... risotto treba stále miešať, pretože to má tendenciu prihorieť. Pyré prilievame pokiaľ sa ryža neuvarí, nemala by byť rozvarená.... trvá to asi 30 minút. Hotovú ryžu odstavíme pridáme kúsok masla a za hrsť parmezánu

Fotorecept: Risotto s tekvicou hokaido
Fotorecept: Risotto s tekvicou hokaido
Zdroj: evauhlik
6.

pridáme orestovanú tekvicu, petržlenovú vňať a premiešame

Fotorecept: Risotto s tekvicou hokaido
Fotorecept: Risotto s tekvicou hokaido
Zdroj: evauhlik
7.

na tanieri ešte posypeme tekvicovými semiačkami a nastrúhaným parmezánom

Fotorecept: Risotto s tekvicou hokaido
Fotorecept: Risotto s tekvicou hokaido
Zdroj: evauhlik
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
tina4321
14.10.2016 13:29 | |
+12 -8
Dnes som vyskúšala, lebo mi zvýšila polovica tekvice a rizoto bolo úžasné, šťavnaté, mňaaam, od teraz bude patriť medzi moje obľúbené. Pridala som trošičku mrazenej zeleniny kvôli farbe. Ďakujem.
dorisa
21.9.2015 17:09 | |
+9 -3
tušila som , že vyhráš...blahoželám, krásny recept :O
evauhlik
22.9.2015 16:12 | |
+8 -9
:O ďakujem, toto je môj najobľúbenejší recept, ale robím si ho iba pre seba, alebo keď prídu deti... ten môj ho zje so sebazaprením a len keď mu k tomu spravím grilované kuracie prsíčka *503*
Gabri
4.12.2023 18:49 | |
+0 -0
Zdravím. Mne sa nepodarí tú ryžu za 30min. Uvariť. Čo robím zle?
Podobné články
Schnitzel
Rakúska kuchyňa
Kuchyňa našich juhozápadných susedov je vo veľkej miere ovplyvnená kuchyňami štátov, s ktorými hraničí...
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Viete ako správne pripraviť rizoto?
Maslové vláčne, krémové, voňavé a na milión spôsobov. Talianske neopakovateľné risotto.  Všetko...