Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Kysnutá vianočka

sedita123123
sedita123123
4
porcie
55
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie

ingrediencie

1/2 kg
múka polohrubá
2,5 dl
mlieko
1 kocka
droždie
2 PL
kryštálový cukor
1/2 ČL
soľ
2 ks
vajce
1 ks
vajce na potretie
1,5 PL
rastlinný olej
1/2 balíčkov
prášok do pečiva DrOetker
50 ks
sušené hrozienka

postup

Vianočka z kysnutého cesta je koláč na sviatok, či piatok. Osobitné miesto má však na vianočné sviatky, kedy dokreľuje sviatočnú atmosféru. Pre lahodnejšiu chuť sa do nej pridávajú sušené hrozienka.
1.
Z vlažného mlieka, trošky cukru a droždia pripravíme kvások. Múku, cukor, olej, vajcia, prášok do pečiva a soľ spolu s kváskom zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Nakoniec pridáme sušené hrozienka, ktoré boli namočené vo vode cca 10 minút.
2.
Cesto nemusí kysnúť a môžeme ho hneď rozdeliť na 5 kusov, z ktorých vyvaľkáme 5 prútov na pletenie vianočky. Na vymastený a múkou vysypaný plech položíme 3 prúty spletené do vrkoča, ktoré potrieme vodou. Na spletený vrkoč položíme ďalšie 2 prúty, ktoré iba stočíme do špirály. Vrchný pletenec môžeme o spodný vrkoč prichytiť špajdlami. Vianočku potrieme rozšľahaným vajcom a dáme upiecť na cca 25 minút. Dobrú chuť!

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Pesto bez orechov s orieškovou chuťou
Pestá z petržlenovej vňate sa stanú hitom vašej kuchyne!
Pestá z petržlenovej vňate sa stanú hitom vašej kuchyne!
Pestá sú v našej kuchyni stálym pomocníkom pri tvorbe jedla „rýchleho“ hladu. Najčastejšie skončia v cestovinách, alebo...
Domáce sushi
Japonská klasika - Sushi!
Japonská klasika - Sushi!
Sushi je jedlo, ktoré ponúka množstvo variácií, farebných kombinácii a je založené na tom, že chute surovín sa...
pitny rezim
Cesta podzemnej vody
Cesta podzemnej vody
Voda je pre náš život veľmi dôležitá. Pre život na zemi predstavuje základ. Bez nej by sme prežili sotva pár dní...