Pridať recept

Croissanty, FOTORECEPT

ingrediencie

600 g
hladká múka
350 ml
polotučné mlieko
1,5 PL
sušené droždie Dr.Oetker
2 PL
kryštálový cukor
1/2 PL
soľ
250 g
maslo
1 ks
vajce na potretie

postup

Maslové a chrumkavé...

1.

Do nádoby nalejeme asi 150ml vlažného mlieka, pridáme sušené droždie a 1 ČL cukru. Na teplom mieste echáme vzísť kvások. Do misy nalejeme kvások, zvyšné mlieko, prisypeme múku, zvyšný cukor, soľ a necháme robot (alebo vaše ruky) vypracovať pružné cesto. Urobíme malý test a cesto trochu natiahneme. Ak sa objaví trhlina, hnetieme ďalej. Hotové cesto zakryjeme utierkou a necháme dve hodiny kysnúť.

 
2.

Zatiaľ vezmeme kocku studeného masla a vyvaľkáme medzi dvoma kusmi papiera na pečenie do tvaru štvorca. Vložíme do chladničky kvôli stuhnutiu.

3.

Cesto po vykysnutí rozvaľkáme na pomúčenej doske do rozmeru približne 35x35cm. Z chladničky vyberieme stuhnuté maslo, odlepíme z oboch strán papier na pečenie a štvorec masla položíme na cesto (viď foto).

Fotorecept: Croissanty
Fotorecept: Croissanty
Zdroj: sussanka
4.

Okraje cesta prekladáme do tvaru obálky a dobre pritlačíme.

Fotorecept: Croissanty
Fotorecept: Croissanty
Zdroj: sussanka
5.

Cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a potom preložíme tretinu cesta zľava a tretinu sprava. Následne ešte tretinu z hora a tretinu zdola. Dáme ho do mikroténového sáčku a na hodinu vložíme do chladničky.

Fotorecept: Croissanty
Fotorecept: Croissanty
Zdroj: sussanka
6.

Po hodine cesto vyberieme, rozvaľkáme a celý postup s prekladaním zopakujeme. Opäť dáme na hodinu do chladničky. Celý tento postup opakujeme ešte dvakrát. Cesto je potrebné v chladničke niečím zaťažiť, pretože kysne rýchlo

7.

Cesto rozdelíme na dve polovice a každú rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a nakrájame na dlhé a úzke trojuholníky.

Fotorecept: Croissanty
Fotorecept: Croissanty
Zdroj: sussanka
8.

Croissanty zamotávame tak, že úzky koniec pridržíme rukou a širší koniec zmotávame. Snažíme sa aby sme každý trojuholník natiahli čo najviac. Croissanty uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme ešte hodinu kysnúť.

Fotorecept: Croissanty
Fotorecept: Croissanty
Zdroj: sussanka
9.

Rozšľahaným vajíčkom potrieme vykysnuté croissanty. Pečieme približne 15 minút pri teplote 180 stupňov. Podávame s maslom, domácim džemom a podobne.

Fotorecept: Croissanty
Fotorecept: Croissanty
Zdroj: sussanka
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať