Pridať recept

Ryžový nákyp s jablkami

7
porcií
115
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

360 g
ryža
1 liter
mlieko
1 štipka
soľ
1 kg
jablko
150 ml
biele víno
160 g
práškový cukor
2 balíčky
vanilkový cukor
1 ks
škorica
4 ks
klinček
70 g
marhuľový lekvár
130 g
maslo
6 ks
vajce
50 g
krupicový cukor
2 KL
Zlatý klas
2 PL
hnedý cukor
1 hrsť
hrozienka, mandľové lupienky

postup

1.
Ryžu premyjeme, nasypeme do hrnca, zalejeme mliekom, pridáme štipku soli a za občasného miešania ju uvaríme domäkka. Uvarenú ju necháme vychladnúť.
 
2.
Maslo vymiešame s polovicou práškového cukru do peny a po jednom miešame žĺtky. Z bielkov a krupicového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Do vychladnutej ryže pridáme maslový krém, sneh z bielkov a hrozienka.
3.
Jablká ošúpeme, rozkrojíme napoly, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na menšie kúsky. Do hlbšej panvice nalejeme víno, trošku vody, polovicu zvyšného cukru, celú škoricu, klinčeky, jablká a uvaríme ich do polomäkka. Uvarené jablká vyberieme a necháme vychladnúť.
4.
Zapekaciu misu vymastíme a vysypeme strúhankou. Dáme do nej polovicu ryže, na ňu natrieme lekvár, jablká a zakryjeme ich zvyšnou časťou ryže. Vrch posypeme hnedým cukrom a mandľovými lupienkami. Nákyp pečieme pri teplote 180°C cca 60 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Ryža
Ako sa varí dokonalá ryža: Overené pomery a časy varenia + chutné recepty
Ako vždy uvariť výbornú ryžu? Guľato-zrnná, dlhozrnná i natural ryža takto vždy vyjde perfektne.
Ryža
Chyba za chybou: Stavím sa, že ste doteraz ryžu vždy varili zle!
Ak si dnes kupujete ryžu len vo vrecúškach, už sa vyhýbate tajomstvu tohto malého zrnka: bez ohľadu na to, či...
Rice
Všetci ju máme doma, ale len málokto vie, ktorá je najzdravšia: Táto jedna neobsahuje tuk a vôbec sa nelepí! VIDEO
Ktorá je najzdravšia a podľa čoho vyberať? Ak máte radi ryžu, toto by ste mali vedieť.
Môže sa ryža ohrievať?
Môže sa ryža ohrievať? Na toto si dávajte pozor a vyhnete sa zdravotným problémom
Aj vy zvyknete ohrievať ryžu? Možno ste to doteraz nerobili správne, pozrite sa.
Aj vy oplachujete ryžu? Je to správne? Odpoveď je jednoznačná
Aj vy oplachujete ryžu? Je to správne? Odpoveď je jednoznačná, toto by mal vedieť každý!
Mala by sa ryža pred varením preplachovať? Ako a prečo? Poznáme odpoveď!