Pridať recept

Malá vianočná vianočka

ingrediencie

250 g
polohrubá múka
50 g
maslo
3 ks
vajce
1/2 kocka
droždie
2 PL
med
1,5 dl
mlieko
1 štipka
soľ
2 ks
vanilínový cukor
1 ks
vanilka
trochu
rum
1/2 hrsť
hrozienka
1/2 hrsť
lúpané mandle
1/2 hrsť
sušené brusnice
1/2 hrsť
orechy
1/2 hrsť
mleté lieskové oriešky

postup

1.
Dáme si namočiť hrozienka a sušené brusnice do rumu a necháme, aby nám pekne nasiakli rumom.
 
2.
Do hrnčeka som dala zohriať trochu mlieka, aby bolo vlažné - viac teplé ako studené, pridala som trochu medu, poriadne zamiešala a nadrobila asi pol kocky droždia. Kvások som odložila na teplé miesto.
3.
Medzi tým som si do rýchlokysky pripravila múku, štipku soli, vanilkový a vanilínový cukor, vydlabala som vanilku, poriadne som premiešala, vymiešala som si aj jedno vajíčko s medom a keď bol kvások hotový, tak som suchú zmes, vajíčko so zvyškom medu a kvások pekne spolu spracovala. Nechala som kysnúť asi 1 a pol hodiny na teplom mieste.
4.
Následne som rukou cesto premiešala, pridala som namočené hrozienka a brusnice, posekané orechy a lieskovce, (nie na príliš malé kúsky) znova som cesto spolu spracovala.
5.
Na pomúčenej doske som si cesto rozdelila na polovicu a potom každú polku na 3 časti. Z každej časti som ušúľala valčeky, 3 ks a zaplietla, to isté som spravila aj s druhou časťou. Takže som mala z troch prameňov zapletené 2 časti. Tú širšiu som dala dole a na to som položila tú menšiu.
6.
Prikryla som to utierkou a nechala som to ešte dobrú pol hodinu odpočívať a kysnúť. Pôvodne som chcela 4+3+2 zapletať, ale cesta bolo naozaj máličko a ako tam boli tie orechy a hrozienka s brusnicami, ťažšie sa spracovávalo.
7.
Po pol hodine som vianočku preložila na vymastený plech, potrela vajíčkom a posypala lúpanými mandľami. Vianočku som dala do vopred vyhriatej rúry (vyhrievaná na 200 stupňoch), potom som to stiahla na 150- 170 stupňov a piekla cca 45 minút. Keď bola pekne zlatistá, odskúšala som cesto špáradlom. Ešte teplú som ju potrela maslom, aby nebola suchá.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
julow
29.1.2013 11:33 | |
+0 -0
vynikajuca vianocka :) (y)
Podobné články
Vanilka do pečenia vo všetkých svojich podobách
Vanilka do pečenia vo všetkých svojich podobách: Struk, pasta, mletá, vanilkový cukor, extrakt
Vanilka je jedinou z príchutí, ktorá v dobre vybavenej kuchyni nesmie nikdy chýbať. Je to najuniverzálnejšia...
Vanilkový cukor
Vanilkový cukor verzus vanilínový cukor. Aký je medzi nimi rozdiel?
Vanilínový cukor sa na vanilkový len hrá, preto je podstatne lacnejší, ale vôňu pravej vanilky z neho nezískate.
Poznáte Babku? Krásny pletenec z vláčneho brioškového cesta s plnkou podľa vašej chuti
Čokoládová Babka: Bohatá, maslová brioška, ktorá zachutí všetkým
Oku i jazyku lahodiacu, židovskú pochúťku sme si dnes pripravili s poctivou čokoládovou plnkou.
Vianočné opekance
Mak nesmie chýbať! Nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu tradičnú makovú pochúťku
Mak symbolizuje bohatstvo, preto nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu makovú dobrotu.
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Domáce sladké potešenia k horúcemu čaju či kakau, ktoré spríjemnia vstávanie aj zastúpia večeru.