Pridať recept

Krútený koláč

ingrediencie

350 g
hladká múka špeciál
4 ks
zltky
100 g
maslo
25 g
čerstvé droždie
1 ČL
soda bicarbona
trochu
soľ
150 ml
mlieko
1 PL
práškový cukor

Plnka

500 g
jemný hrudkovitý tvaroh
podľa chuti
práškový cukor
1 ks
vajce
1 PL
Zlatý klas prášok
1 balíček
vanilkový cukor

Na potretie

trochu
marhuľový lekvár

Na posypanie

trochu
mleté vlašské orechy

Bielková pena

150 g
jemný kryštálový cukor
4 ks
bielky
1 PL
solamyl

postup

Koláčik je výborný, aj ku kávičke.
1.
Cesto: z vlažného mlieka, droždia, trochu kryštálového cukru a trochu múky si pripravíme kvások. necháme vykysnúť. Múku preosejeme, pridáme zmäknuté maslo, soľ, cukor, sódu bicarbónu, žĺtky, vykysnutý kvások a vypracujeme cesto /ak je cesto husté, mlieko pridáme podľa potreby/, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
 
2.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť postupne rozvaľkáme na tenko, ako na štrúdľu. Tenko potrieme lekvárom a posypeme mletými orechami. Stáčame z každej strany oproti sebe na roládu. Stočíme aj na každom konci, aby plnka nevytiekla. V strede necháme asi 4 cm medzeru, do ktorej rozotrieme tretinu tvarohovej plnky. Takto pripravíme aj zvyšné 2 časti. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Boky dobre potrieme olejom, aby sa pri pečení nezlepili. Dáme piecť pri teplote 180°C 20-25 minút. Teplota a čas sú iba orientačné. Potom koláč vyberieme, teplotu znížime na 150°C, ozdobne nanesieme bielkový sneh a zapečieme, kým sneh nechytí zlatistú farbu.
3.
Tvarohová plnka: tvaroh vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, vajíčkom, podľa chuti a zamiešame zlatý klas. Rozdelíme na 3 časti.
4.
Bielková pena: bielky vyšľaháme so štipkou soli dopenista, po lyžiciach zašľaháme cukor a zamiešame solamyl. Na každý koláč nanesieme tretinu peny.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať