Pridať recept

Hokkaido polievka s feniklom

ingrediencie

500 g
tekvica hokkaido
200 g
koreň feniklu
ks
cesnaku
ks
bobkový list
ks
soľ
ks
mletá rasca
ks
mladá cuketa
ks
kokosový tuk

postup

Hokkaido, cuketa a fenikel. Polievka lahodnej chuti. Vegan, bez lepku. Častokrát sa ma pri tvorbe receptov pýtajú čím sa dá zahustiť polievka. Teda viete, aby sa predišli zásmažky a zápražky. Múka sa dá samozrejme nahradiť aj belepkovou verziou, akou je napríklad „hraška“, alebo guarová guma či polenta. Raz sme guarovú gumu skúšali. Ona samozrejme ako guma nevyzerá, je to prášok manioku (yuka). Ale aj tak výrazne aromatickej polievke ako je amarant a čierny koreň úplne odobrala chuť. V mojej kuchyni sa zahusťuje mixovaním zeleniny. Teda používam na varenie dvojnásobné množstvo zeleniny, aby vznikol naozaj bohatý a hustý krém. Takýto krém volám polievkový základ alebo pyré, ktoré ak zostane alebo spravím viac dávam do mrazničky. Z neho sa dá spraviť polievka, pyré pre deti, plnka do koláča, nátierka, alebo smoothie. Mrazím ho bez riedenia, iba namixovanú uvarenú zeleninu. Ak budete chcieť robiť nátierku z namrazeného pyré, bude ju treba zohriať a odpariť z nej vodu a po vychladnutí do miešať napríklad kokosový tuk alebo vymixované ovsené vločky. V tejto polievke som prvý krát zamaskovala fenikel do základu, aby ho zjedla aj tá časť rodiny, ktorej grilovaný nechutil.
1.
Na rozpálenom kokosovom tuku osmahneme fenikel a pridáme tekvicu. Hokkaido tekvicu nakrájame na kusy so šupkou. Šupku musíte zbaviť parazitov (to sú tie biele, akoby nalepené pavučinky). Prehrejeme, zalejeme vodou a pridáme soľ a mletú rascu. Pridáme toľko vody aby bola zelenina zaliata, bobkový list a prevaríme. Vymixujeme do hladka s cesnakom. Cesnak nevarím so zeleninou, surový má oveľa výraznejšiu chuť.
 
2.
Cuketu nakrájame na kusy a buď ju hoďte do vývaru nech sa prehreje, alebo iba tak surovou ozdobte hustý krém na tanieri. My sme si dorobili ešte krutóny z tekvicového chleba čo nám zostal po raňajkách. Fenikel vytvorí v polievke príjemnú arómu, ktorou vyzdvihne chuť tekvice a cukety.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať