Jablkový koláč so smotanou
8
porcií
75
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Cesto:
210
g
polohrubá múka
2
PL
kypriaci prášok do pečiva
3
ks
vajce
120
g
práškový cukor
2
KL
vanilkový cukor
100
ml
jablková šťava
80
ml
olej
Plnka:
300
g
jablko
200
ml
jablková šťava
1
PL
citrónová šťava
50
g
kryštálový cukor
1
balíček
vanilkový puding
Krém:
200
ml
kyslá pochúťková smotana
250
ml
smotana na šľahanie
75
g
práškový cukor
2
PL
rum
5
želatína
50
g
kvalitná horká čokoláda
postup
1.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Prilejeme jablkovú šťavu a olej. Nakoniec vmiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Korpus pečieme v rúre vyhriatej na 175°C cca 15 minút.
2.
Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a na hrubom strúhadle nastrúhame. Pridáme k nim citrónovú šťavu, cukor a na miernom ohni ich dusíme. V jablkovej šťave vymiešame pudingový prášok a opatrne ho vmiešame do jabĺk. Zmes necháme prejsť varom a odstavíme ju.
3.
Plátky želatíny namočíme do studenej vody, necháme ich napučať a potom z nich zlejeme prebytočnú vodu. Pridáme rum a rozpustíme ich vo vodnom kúpeli. Kyslú smotanu zmiešame s cukrom a s tuhou šľahačkou. Dve lyžice smotanového krému pridáme k želatíne, premiešame a všetko vmiešame do krému.
4.
Vychladnutý korpus potrieme vlažnou jablkovou plnkou a vložíme do chladničky. Potom naň navrstvíme smotanový krém a opäť ho vložíme do chladničky. Nakoniec ho polejeme rozpustenou čokoládou a necháme úplne stuhnúť.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.