Pridať recept

Bryndzovo – kelová polievka

Bryndzovo – kelová polievka
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

2 ks
zemiak typ A
200 g
bryndza
1 PL
rasca
trochu
kel
3 strúčiky
cesnaku
ks
voda

postup

Občas mám dni, kedy „čistím“ chladničku. Podľa mňa je to najlepšia doba na tvorbu nových receptov. Sú to vždy experimenty s chuťami a ingredienciami. Susedia potom radi chodia na testovanie. V hľadáčiku mi zostal kus kelu a bryndza, čistá ovčia zo slovenskej farmy. Z košíka som vybrala posledné dva zemiaky typu A, dva zostávajúce strúčiky cesnaku a trs kôpru. Z kelu vždy zelené okrajové listy miniem na smoothie, stred nechávam na tepelnú úpravu, keďže sa v ňom nenachádza toľko užitočného chlorofylu. Bryndza je naším najväčším probiotikom. V kombinácii s kelom, ktorý obsahuje vlákninu vytvárajú dokonalú kombináciu pre peristatiku čriev. Naviac, škrob v zemiakoch a rasca spravia z tejto polievky životobudič a tráviacu pomôcku. Teda, ak máte bryndzu čerstvú, nemalo by sa nikomu nič stať :) Táto polievka chuťou prevýšila demikát. Ale úplne. Pri hustejšej forme z nej môžete mať úplne super omáčku a dosekať do nej kôpor.
1.
Na oleji prudko opražte nakrájané zemiaky s cesnakom, drvenou rascou a soľou. Spoločné prehriatie vsiakne arómy rasce a prevonia tak neskôr celú polievku. Podlejte vodou tak, zemiaky boli zaliate a voda nad nimi asi 2cm.
 
2.
Prípadne potom dohustíte alebo doriedite. Keď sú zemiaky mäkké, pridajte bryndzu a prevarte.
3.
Odstavte, pridajte za hrst nasekaného kelu a vymixujte dohladka.
4.
Druhý tanier som skúšala dochutiť nasekaným kôprom a aj táto verzia bola skvelá. Polievku môžete odzdobiť krutónom alebo chlebovým a kelovým čipsom a nalámanými surovými tekvicovými jadierkami.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať