Šišky
50
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
12
dkg
hladká múka
3
dl
mlieko
40
g
práškový cukor
2
ks
vajce
2
ks
vaječný žĺtok
1
kocka
droždie
4
PL
olej
soľ
postup
1.
Z droždia, tretiny vlažného mlieka, lyžičky cukru a 2 lyžíc múky si pripravíme kvások. Prelejeme do väčšej misy, pridáme zvyšné mlieko, vajcia, žĺtky, cukor a metličkou dobre vyšľaháme. Potom pridáme olej, zase pomiešame a po troške prisýpame preosiatu múku, do ktorej sme pridali štipku soli. Pozor! Niekedy je treba aj trošku viac múky ako 1/2 kg vymiesime tak, aby sme dostali vláčne cesto.
2.
Toto necháme prikryté utierkou na teplom mieste kysnúť. Malo by sa to podariť do 1/2 hod.
3.
Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozvaľkáme na plát hrubý cca 2 cm a vykrajujeme z neho vopred pomúčeným pohárikom kolieska s priemerom 4-6 cm, kto má aké veľké rád. Tieto necháme ešte asi 15 minút odpočívať pri izbovej teplote.
4.
Na vysokej panvici rozpálime olej, ktorým nešetríme, šišky musia plávať v oleji a z oboch strán ich vypražíme tak, že ich kladieme do oleja vrchnou stranou, nie tou ktorá bola na doske. Odkladáme ich na obrúsok, aby prebytočný tuk odkvapkal.
5.
Môžeme dať do stredu džem, jahodovú penu, šľahačku a pod.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.