Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Raw orechové sušienky

Henrieta_Peskovicova
Henrieta_Peskovicova
stredná
náročnosť
hodnotenie

ingrediencie

500 g
zlatý ľan (namixovať tesne pred použitím)
250 g
vlašské orechy namočené
100 g
sušené slivky namočené
100 g
medjool datlí ( to sú tie mäkké)
4 PL
škorica
štipiek
soľ

postup

Tento recept má svoj príbeh. Taký iný ako ostatné recepty :) Pôvodne to mali byť raw parížske rožky, ale nestihli sa „poparížiť“ .) Minulý rok sme na Vianoce boli ako nová a veľká rodina všetci pokope. Pripravovala som veľa dobrôt, polovicu v raw kvalite, nakoľko naša staršia nemôže vôbec cukor a iným nezaškodí ho nemať. Vymixovala som vlašské orechy so sušenými slivkami, aby bolo zachované to naše slovenské „lokálno“. Našpricovala na fólie zo sušičky a po 15h sušenia vyšli skvelé sušienky. Krehké, vnútri jemne pružné a všetky sa hneď zjedli. Potom som si uvedomila, že som ich nestihla ani odfotiť :) Tak na ilustráciu je len takáto foto , ešte v nevysušenom stave. Áno, na tento recept potrebujete rúru na slabú teplotu alebo sušičku. Ja mám Sedonu s veľa šuflíkmi, tak sa vždy teším, keď na nich toľko dobrôt pomestím. Fotku som našla v archíve keď som hľadala inšpiráciu pre tieto Vianoce. Ak tento recept znova spravím, nafotím ho naozaj lepšie. Každopádne ho skúste, padne dobre hocikedy. Ak sa naň pozrieme z výživového hľadiska, orechy obsahujú aminokyseliny, ktoré podporujú činnosť mozgu. Slivky okrem vitamínov aj vlákninu, sú výborné na trávenie a regulujú peristatiku čriev. Dôležitou ingredienciou je aj zlatý ľan. Okrem jeho výnimočnej hodnoty udrží sušienku v pružnom stave a zabezpečí, že sa pri špricovaní nebude konzistencia rozpadávať.
1.
Vlašské orechy zlejeme z vody a vymixujeme na hladkú kašu. Namočené získajú chuť akoby boli práve odtrhnuté zo stromu. Zlatý ľan má jemnejšiu chuť ako ten hnedý, ale pokojne ho použite ak zlatý nemáte. Zmiešajte s namixovanými datľami a slivkami a škoricou. Nechajte chvíľku postáť, ale sem – tam premiešajte. Konzistencia by mala byť tvarovateľná, aby sa dali vytvárať špricom pekné vlnky a tvary. Naplňte vrecúško a špricovaciu formu si vyberte s väčšími otvormi, nakoľko sa môže stať že sa vám zasekne kúsok ľanu, slivky alebo orecha. Našpricujte na poličky sušičky a na fólie na to určené. Sušte podľa potreby, no mne to vyšlo na cca 15hodín. Sušiť sa dá aj v rúre. V lete na slnku.
2.
TIP: z týchto foriem sa dá pripraviť aj raw parížsky rohlík. Vymixujte krém z kešu a kakaového masla s vanilkou a polejte raw čokoládou. Skúsim to ešte niekedy takto dať dokopy. A hlavne – mať po ruke foťák :)

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Pečený pstruh na  bylinkách
Znovuobjavte pečenie v pare – urobte niečo pre svoje zdravie
Znovuobjavte pečenie v pare – urobte niečo pre svoje zdravie
Silu pary poznali obyvatelia orientálnej kuchyne stáročia dozadu. Využívali ju nielen pre jej praktické dôvody,...
sezonne potraviny
Varte zo sezónnych surovín – je to zdravé a úsporné
Varte zo sezónnych surovín – je to zdravé a úsporné
Dnešný kulinársky trend je obracať zrak viac k regálom s cudzokrajnými surovinami. Skúšať nové chute a recepty je...
čučoriedkový džem
Čučoriedky sú kráľovnou medzi antioxidantami!
Čučoriedky sú kráľovnou medzi antioxidantami!
Modročierne bobule so šťavnatou dužinou majú osviežujúcu sladko-kyslú príchuť. Reč je o čučoriedkach, tom...