Vianočný orechový koláč
8
porcií
110
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
400
ml
vlažné mlieko
30
g
droždie
1
KL
práškový cukor
500
g
polohrubá múka
50
g
rozpustené maslo
1
ks
žĺtok
1
ks
vajce
40
ml
mlieko
100
g
mleté orechy
2
PL
strúhanka
40
ml
rum
1
balíček
škoricový cukor
3
PL
med
postup
1.
Do vlažného mlieka rozmrvíme droždie a pridáme trošku cukru. Do misy nasypeme múku, pridáme kvások, žĺtok a maslo. Rukami alebo mixérom vymiesime hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme kysnúť.
2.
Zvyšné mlieko necháme prejsť varom, pridáme doň mleté orechy, rum, škoricový cukor a med. Plnku riadne premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.
3.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Nožom ho rozdelíme na dva rovnaké pásy, na ktoré uložíme kôpky vychladnutej orechovej plnky. Okraje cesta zvinieme cez plnku a potrieme bielkom.
4.
Oba pásy spletieme do vrkoča a takto pripravený koláč prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ho ešte 20 minút kysnúť a rúru vyhrejeme na 180°C.
5.
Potrieme ho žĺtkom, vložíme na 10 minút do rúry, potom teplotu znížime na 150°C a pečieme ešte ďalších 25 minút. Upečený koláč prikryjeme a necháme vychladnúť.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.