Pridať recept

Makovník a orechovník

ingrediencie

500 g
polohrubá múka
100 ml
rastlinný olej
2 PL
kryštálový cukor
2 g
soľ
30 g
droždie
250 ml
mlieko
1 ks
vajce

Plnka 1

200 g
mak
4 PL
práškový cukor
1 ks
vanilkový cukor´
2 ks
jablko

Plnka 2

200 g
vlašské orechy
4 PL
práškový cukor
1 ks
vanilkový cukor´
3 PL
mlieko

postup

Kysnuté záviny s tradičnými plnkami. 

1.

Cesto: Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, trochu cukru a droždia. Múku preosejeme, pridáme olej, cukor, soľ, vajce, vykysnutý kvások a vlažné mlieko prilievame podľa potreby. Vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.

 
2.

Plnka maková: Mak pomelieme, zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom.

3.

Plnka orechová: Orechy pomelieme, zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a mliekom podľa potreby.

4.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti. Každú rozvaľkáme na 4 mm. Na jednu časť rovnomerne nanesieme makovú plnku a nastrúhame očistené jablká. Zvinieme a prenesieme na vymastený plech. Na druhú časť rozotrieme orechovú plnku, zvinieme a prenesieme na vymastený plech.

5.

Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom alebo mliekom. Upečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať