Pridať recept

Krehký citrónový koláčik

8
porcií
120
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

225 g
polohrubá múka
125 g
maslo
4 PL
studená voda

Krém:

2 ks
citrón
3 PL
solamyl
150 ml
studená voda
150 g
cukor
25 g
maslo
3 ks
žĺtok

Sneh:

3 ks
vaječný bielok
150 g
kryštálový cukor
1 štipka
soľ

postup

1.
Do misky nasypeme múku, na kocky nakrájané studené maslo a štipku soli. Rukami vymiešame cesto, ktoré sa podobá mrveničke a potom pridáme po lyžiciach vodu. Veľmi rýchlo spracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.
 
2.
Potom cesto rozvaľkáme tak, aby bolo o niečo väčšie ako je forma, keďže musí zakryť aj boky formy. Prenesieme ho do formy a poprepichujeme vidličkou. Uložíme naň papier na pečenie, zaťažíme ho fazuľou alebo keramickými guľkami a vložíme do rúry vyhriatej na 190°C, pečieme 15 minút. Potom odstránime záťaž s papierom a pečieme ešte 7 minút.
3.
V studenej vode rozmiešame solamyl, citrónovú šťavu a kôru. za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Odstavíme ju, vmiešame cukor a maslo. Do mierne vychladnutej kaše po jednom primiešame žĺtka. Hotový krém nanesieme na predpečený korpus.
4.
Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a šľaháme, kým nie je sneh lesklý, pevný a cukor úplne rozpustený. Sneh nanesieme na krém a koláč vložíme naspäť do rúry. Pečieme pri teplote 150°C cca 30 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
majlah
15.2.2020 14:39 | |
+0 -0
Super koláčik.mnamky