Krehký citrónový koláčik
8
porcií
120
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
225
g
polohrubá múka
125
g
maslo
4
PL
studená voda
Krém:
2
ks
citrón
3
PL
solamyl
150
ml
studená voda
150
g
cukor
25
g
maslo
3
ks
žĺtok
Sneh:
3
ks
vaječný bielok
150
g
kryštálový cukor
1
štipka
soľ
postup
1.
Do misky nasypeme múku, na kocky nakrájané studené maslo a štipku soli. Rukami vymiešame cesto, ktoré sa podobá mrveničke a potom pridáme po lyžiciach vodu. Veľmi rýchlo spracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.
2.
Potom cesto rozvaľkáme tak, aby bolo o niečo väčšie ako je forma, keďže musí zakryť aj boky formy. Prenesieme ho do formy a poprepichujeme vidličkou. Uložíme naň papier na pečenie, zaťažíme ho fazuľou alebo keramickými guľkami a vložíme do rúry vyhriatej na 190°C, pečieme 15 minút. Potom odstránime záťaž s papierom a pečieme ešte 7 minút.
3.
V studenej vode rozmiešame solamyl, citrónovú šťavu a kôru. za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Odstavíme ju, vmiešame cukor a maslo. Do mierne vychladnutej kaše po jednom primiešame žĺtka. Hotový krém nanesieme na predpečený korpus.
4.
Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a šľaháme, kým nie je sneh lesklý, pevný a cukor úplne rozpustený. Sneh nanesieme na krém a koláč vložíme naspäť do rúry. Pečieme pri teplote 150°C cca 30 minút.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.