Pridať recept

Oriešková torta s karamelovým prekvapením

Oriešková torta s karamelovým prekvapením
Zdroj: dreamstime
10
porcií
120
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

3 ks
vajce
120 g
kryštálový cukor
150 g
polohrubá múka
1 štipka
soľ
60 g
mleté lieskové orechy
1 KL
kypriaci prášok do pečiva
100 ml
teplá voda

Plnka:

200 g
mleté sušienky
150 g
mleté lieskové orechy
1 ks
pomaranč
100 g
kvalitná horká čokoláda
4 ks
vaječný žĺtok
100 g
práškový cukor
200 g
zmäknuté maslo

Karamelová pena:

4 ks
vaječný bielok
4 PL
kryštálový cukor
1 štipka
soľ
200 g
kryštálový cukor
3 PL
voda

postup

1.
Lieskové orechy si opražíme na suchej panvici a odložíme ich bokom, aby vychladli. Potom ich pomelieme na mlynčeku. Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Po častiach pridávame cukor a keď sú bielka dobre našľahané, pridáme žĺtka, vodu a nakoniec ručne múku s orieškami s kypriacim práškom do pečiva.
 
2.
Cesto na korpus máme hotové, nalejeme ho do tortovej formy, ktorú sme vyložili papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 20 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.
3.
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a keď je čokoláda rozpustená necháme ju vychladnúť. Sušienky (BeBe, Marína...) pomelieme a pokvapkáme ich pomarančovou šťavou. Pridáme mleté lieskové orechy. Vo vodnom kúpeli miešame žĺtka s cukrom na hustú kašu cca 10 minút. Odstavíme ju a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme a vmiešame doň žĺtkovú kašu. Potom pridáme sušienkovú zmes a hotovú plnku rozdelíme na dve časti. Do jednej vmiešame tekutú čokoládu a druhú necháme tak.
4.
Na korpus navrstvíme čokoládovú plnku a korpus vložíme na 10 minút do mrazničky. Potom na ňu rozotrieme sušienkovú plnku a tortu vložíme stuhnúť do chladničky.
5.
Bielka vyšľaháme so štipkou soli a postupne pridávame cukor. Do dvoch kastrólov dáme po 100 g cukru, do jednej vmiešame vodu a uvaríme hustý sirup. Druhý cukor necháme skaramelizovať. Do vyšľahaných bielkov tenkým pramienkom nalievame horúci sirupom a potom karamel. Stále šľaháme, až kým pena nevychladne.
6.
Karamelovou penou potrieme celú tortu a odložíme ju stuhnúť do chladničky. Torta bude pekná iba takáto, podľa fantázie ju môžeme ozdobiť šľahačkou, orieškami alebo čokoládovou polevou.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať