Pridať recept

Čokoládové croissanty

12
porcií
732
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

7 g
čerstvé droždie
3 PL
vlažná voda
1 KL
cukor
225 g
hladká múka
2 KL
cukor
1/2 KL
soľ
120 ml
vlažné mlieko
2 PL
olej
125 g
maslo
1 ks
vajce na potretie
1 téglik
čokoládová nátierka

postup

1.
V miske zmiešame droždie, vlažnú vodu a lyžičku cukru. Kvások necháme chvíľu pracovať. Zohrejeme si mlieko, rozpustíme v ňom cukor, soľ, zmiešame ho s múkou, olejom a kváskom. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a necháme ho chvíľu odstáť. Potom vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme potravinárskou fóliou v miske a necháme kysnúť 3 hodiny.
 
2.
Vykysnuté cesto vyklopíme z misky, rozvaľkáme na obdĺžnik 20x30 cm a preložíme ho po tretinách, vrátime ho do misky, zakryjeme a opäť necháme hodinu kysnúť. Teraz je cesto možné nechať cez noc v chladničke prikryté fóliou.
3.
Teraz prišiel čas aj na maslo, ktoré rozvaľkáme na plát medzi dvoma kúskami potravinárskej fólie. Uložíme ho na rozvaľkané cesto, spodný diel preložíme smerom hore, horný zase dolu. Cesto opäť rozvaľkáme, opäť prehneme, zabalíme do fólie a odložíme na dve hodiny do chladničky.
4.
Potom cesto vyberieme, necháme 10 minút odstáť, opäť ho rozvaľkáme, zložíme a vložíme na dve hodiny do chladničky.
5.
Cesto už konečne vyberieme z chladničky, necháme 10 minút odstáť, rozdelíme ho na dve časti, jednu si zatiaľ odložíme do chladničky a túto rozvaľkáme na kruh. Nakrájame ho na 6 trojuholníkov, potrieme ich čokoládovou nátierkou. Rolujeme ich od širšieho kraja k užšiemu, uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a trošku ohneme na požadovaný tvar. Necháme ich opäť kysnúť.
6.
Rúru vyhrejeme na 240°C, croissanty potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme cca 12 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Špenát je super! Zelená nátierka pre vaše zdravie
Špenát vykupujem na trhoch vo veľkom. Čerstvé listy chrúmem k polievkam, k obedu len tak. Tuhá a krásna...
Univerzálna zmes na sladké pečenie
Trvanlivá zmes na sladké pečenie: S ňou budú vaše lievance či sušienky hotové raz-dva!
Príprava všestranne použiteľnej zmesi trvá len pár minút, ušetrí vám čas i peniaze. Znie to neuveriteľne,...
Smoothie z klickov
Ako pripraviť smoothie? Poznáte pravidlá mixovania smoothie?
Smoothie je každodennou súčasťou nášho jedálnička. Po zobudení zjem pár tabletiek chlorelly, alebo sa napijem...
Lievance
4 nápady na sladké, ale zdravé raňajky
Lievance, ktorých základom je zrelý, sladký banán a vajíčko si zamilujete! Základný a ďalšie tri recepty...
Domáce lievance
Ľahučké a krásne nadýchané lievance na počkanie: Pri príprave si dávajte pozor na tieto CHYBY, robí ich každý! (recepty)
Aj vy máte radi lievance? Robíme ich takmer každý deň, ale zrejme nie správne. Toto sú veci, ktoré by ste mali...
Čo na raňajky? 30 skvelých receptov na dokonalý štart do nového dňa
Čo na raňajky? 30 skvelých receptov na dokonalý štart do nového dňa
Raňajky sú jedným z najdôležitejších jedál dňa. Často na ne nemáme dostatok času ani energie. Preto vám...