Marlenka
12
porcií
110
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
180
g
maslo
180
g
práškový cukor
6
PL
med
4
PL
smotana
1
ks
vajce
1
KL
kakao
450
g
hladká múka
1,5
KL
jedlá sóda
Krém:
250
g
maslo
1
konzerva
karamelové salko
Sirup:
2
PL
kryštálový cukor
50
ml
rum
150
ml
voda
postup
1.
Maslo, cukor, med, smotanu, vajce a kakao si dáme do misky a nad parou zmes šľaháme asi 5 minút. Pridáme do nej múku zmiešanú so sódou, cesto premiešame, prikryjeme a necháme 5 minút odstáť.
2.
Pripravíme si 5 papierov na pečenie. Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí, z ktorých vyvaľkáme pláty, ktoré vykrojíme do tvaru kruhu pomocou formy na pečenie. Ak sa s cestom zle pracuje, pomúčime ho. Kruhy ukladáme na plechy vystlané papierom na pečenie, zo zvyšného cesta urobíme len takú placku, bude slúžiť ako mrvenička na vrch.
3.
Kruhy pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 4 minúty. Maslo si vyšľaháme do peny, primiešame karamelové Salko a vymiešame hladký karamelový krém. Ak nemáme karamelové Salko, stačí to normálne dve hodiny variť pod vodou.
4.
V miske si zmiešame kryštálový cukor, vodu a rum. Týmto sirupom budeme jednotlivé pláty cesta polievať.
5.
Vezmeme prvý plát cesta, ktorý uložíme na podnos a pokvapkáme ho sirupom. Potrieme ho časťou krému, vezmeme ďalší plát cesta, ktorý potrieme sirupom aj zospodu, vrchu a prichádza na rad opäť krém. Takto pokračujeme ďalej. Posledný plát cesta potrieme sirupom, zvyšným krémom potrieme vrch ale aj boky torty.
6.
Zvyšné cesto rozmrvíme v rukách a posypeme ním celú Marlenku. Odložíme ju stuhnúť do chladničky aspoň cez noc.
Podobné recepty
VEĽKONOČNÝ ZUZKIN ŠALÁT! Návykový recept, ktorý dnes už pozná málokto, urobte odrazu dvojitú dávku na celé sviatky, je to skutočná pochúťka
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.