Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Cícerovo-mrkvový krém s „raw“ cuketou

Henrieta_Peskovicova
Henrieta_Peskovicova
nízka
náročnosť
hodnotenie

ingrediencie

300 g
uvarený bio cícer
2 ks
veľká mrkva
1 ks
mladá cuketa
1 strúčik
cesnak
2 ks
bobkový list
trochu
soľ a biele korenie
trochu
vňať petržlenu

postup

Toto je veľmi jednoduchý recept. Jeho kombinácia pravdepodobne zaručí dostatok bielkovín, betakaroténu a živín na deň, ak samozrejme netrpíte demineralizáciou organizmu. Spôsob prípravy mám rada a je obľúbený aj na mojich kurzoch. Je vegán, bez lepku, bez laktózy a chutí aj deťom. Nazvala som zmes krémom, lebo som ho kopcom naliala do taniera. Pri redšej konzistencii je to výdatná polievka. A vlastne, načo dávať názvy jedlám ak si ich spravíte práve vtedy keď na ne máte chuť? No nie? .) Toto jedlo je výborné.

TIP: domixovaním surovej cukety zásobíte tanier vitamínmi, ktoré by ste inak varením stratili. Neobávajte sa mixovať horúcu zmes so surovou cuketou. Nestihne sa uvariť a teplota mixovanej zmesi už na vitamíny vplyv nemá keďže neprechádza varom. 

1.
Cícer večer namočte a premyte v studenej vode, dajte do chladu. Cícer mierne naklíči, nebojte sa toho, taký je výživnejší. Ráno vodu zlejte a dajte variť do novej vody, osolenej a s bobkovým listom.
2.
Medzitým očistenú mrkvu nakrájanú uvarte vo vode, už nemusíte soliť. Voda zostane oranžová, nevylievajte ju, vymixujete ju s uvareným cícerom. Cícer a mrkvu vložte do mixéra. Bez bokového listu. Pridajte korenie, otrhané lístky petržlenovej vňate, (nie stonky, zhorkla by).
3.
Ak vám nevadí laktóza, pridajte za dve lyžice masla. Ak chcete vegánsku, pridajte kvalitný olivový olej. Vymixujte spolu s cuketou do hladkého krému. Cuketa bola v bio kvalite, teda som ju ani nešúpala.
4.
Krém nalejte na tanier a ozdobte napríklad cuketovými čipsami(raw, boli sušené v sušičke).Teraz sa ma pýtajú, že prečo bio cícer. No preto, lebo v balíčku z kontrolovaného hospodárstva je menej odpadu ako z klasického. A ja nerada vyhadzujem peniaze.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
slavka.polgarova
15.3.2016 20:32 | |
+1 -0
Mixovane polievky robim stale, detom viac chutia a zjedia takto vsetku zeleninku, od spenatu, cez cesnak, az po tekvicu, alebo strukoviny... dnes som robila hraskovu :-) cuketu ma este nenapadlo pridat do strukoviny - urcite vyskusam :-)
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Pečený pstruh na  bylinkách
Znovuobjavte pečenie v pare – urobte niečo pre svoje zdravie
Znovuobjavte pečenie v pare – urobte niečo pre svoje zdravie
Silu pary poznali obyvatelia orientálnej kuchyne stáročia dozadu. Využívali ju nielen pre jej praktické dôvody,...
sezonne potraviny
Varte zo sezónnych surovín – je to zdravé a úsporné
Varte zo sezónnych surovín – je to zdravé a úsporné
Dnešný kulinársky trend je obracať zrak viac k regálom s cudzokrajnými surovinami. Skúšať nové chute a recepty je...
čučoriedkový džem
Čučoriedky sú kráľovnou medzi antioxidantami!
Čučoriedky sú kráľovnou medzi antioxidantami!
Modročierne bobule so šťavnatou dužinou majú osviežujúcu sladko-kyslú príchuť. Reč je o čučoriedkach, tom...