Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Žemličkový chlieb

evauhlik
evauhlik
10
porcií
60
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie

ingrediencie

500 g
múka hladká
250 g
múka špaldová celozrnná
500 ml
voda vlažná
1 kocka
droždie
1,5 cl
cukor
1,5 cl
soľ
ks
semienka

postup

takýto chlieb doma voláme trhací pretože chlieb sa nekrája ale každý si utrhne jednu žemličku - takto upečený chlieb je výborný napr. na grilovačku, ku gulášu a pod.

1.
Z trochu vody, cukru a kvasníc spravíme kvások, ktorý potom primiešame k múke, vode a soli, pridáme podľa ľubovôle semienka a zamiesime cesto. Necháme vykysnúť.
2.
Po vykysnutí cesto poprekladáme a necháme chvíľu pod utierkou odpočívať
3.
cesto rozdelíme na 100g kúsky (ja si ich vážim aby boli rovnaké) formujeme guľky a ukladáme do väčšej tortovej formy, alebo do pekáčika. Formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou.
4.
Necháme podkysnúť. tesne pred pečením potrieme vlažnou osolenou vodou a posypeme semienkami.
5.
Dáme piecť na 180°C asi 20-25 minút, potom zložíme obruč z formy a pečieme ešte asi 5 minút.
6.
Po upečení potrieme slanou vodou, zložíme z formy a dáme na mriežku aby chlieb vychladol. Chlieb sa krásne trhá na jednotlivé žemličky.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
opal8
12.3.2016 15:06 | |
+0 -0
vyzerá to výborne...
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
sezonne potraviny
Varte zo sezónnych surovín – je to zdravé a úsporné
Varte zo sezónnych surovín – je to zdravé a úsporné
Dnešný kulinársky trend je obracať zrak viac k regálom s cudzokrajnými surovinami. Skúšať nové chute a recepty je...
čučoriedkový džem
Čučoriedky sú kráľovnou medzi antioxidantami!
Čučoriedky sú kráľovnou medzi antioxidantami!
Modročierne bobule so šťavnatou dužinou majú osviežujúcu sladko-kyslú príchuť. Reč je o čučoriedkach, tom...
cuketa
Cuketa - ideálny pomocník na chudnutie a detox!
Cuketa - ideálny pomocník na chudnutie a detox!
Jej lesklá zelená šupka a svieža dužina sú v lete veľmi obľúbenou pochúťkou. Približne 90% plodu tvorí voda, zvyšok je...