Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Lístkovo-kysnuté vianočky

radka.l
radka.l
20
porcií
125
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie

ingrediencie

450 g
polohrubá múka
30 g
droždie
1/4 litrov
mlieko
50 g
roztopené maslo
1 ks
žĺtok
1/2 KL
soľ
100 g
maslo
50 g
polohrubá múka

Plnka

100 g
orechy (lieskovce či vlašské)
1 ks
bielok
50 g
práškový cukor
ks
rum

Poleva

ks
práškový cukor
ks
rum

postup

Nedeľňajšie ráno s kysnutým pečivom ... nostalgia z detstva. Vždy sme sa ako malí tešili na čokoládový závin, orechové rožteky, či už len na čistú buchtičku s maslom a medom :) Ponúkam trošku vylepšený recept na kysnuto-lístkové buchtičky.

1.
Do misky preosejeme múku. Mlieko si zohrejeme, aby bolo vlažné. Nie moc horúce, aby nezničilo kvások. Do stredu múky vyhĺbime jamku, rozdrobíme do nej droždie a zalejeme troškou mlieka. V strede jamky zmes premiešame a necháme odpočívať približne 15 minút.
2.
Do zmesi pridáme žĺtok, soľ, 50g roztopeného masla, zvyšné mlieko a zamiesime cesto, ktoré necháme kysnúť 30 minút. Prichystáme si maslový kváder: 100g masla rozmiešame s 50g múky.
3.
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na tvar kvádra veľkosti 40x30 cm. Do stredu položíme maslový kváder, cez ktorý preložíme obe užšie strany cesta a vyvaľkáme. Cesto znovu 2x preložíme z užšej strany a necháme oddychovať 15 minút v chladničke. Postup prekladania a oddychovania opakujeme ešte dvakrát (teda dokopy tri razy).
4.
Pripravíme si plnku. Pomleté orechy zmiešame s bielkom, rumom a cukrom a odložíme.
5.
Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na pás dlhý cca 70x20 cm. Na jednu pozdĺžnu stranu cesta natrieme plnku a preložíme. Vznikne nám dlhý pás, ktorý pokrájame na pásiky široké 3,5 cm. V každom kúsku v strede nožíkom urobíme zárez dlhý 7 cm a cez tento otvor preložíme jeden koniec koláčika. Tak nám vzniknú malé buchtičky, ktoré pripomínajú malé vianočky. Necháme ich ešte podkysnúť.
6.
Rúru vyhrejeme na 220 stupňov a koláče dáme piecť. Trvá to približne 20 minút. Po upečení ich necháme chvíľku vychladnúť, ale ešte horúce ich potrieme polevou, ktorú si spravíme zmiešaním cukru s rumom.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
pasta fresca
Pasta fresca – čaro a tajomstvo čerstvo pripravených cestovín
Pasta fresca – čaro a tajomstvo čerstvo pripravených cestovín
Sofia Loren povedala, že je taká krásna vďaka jej milovaným špagetám. Kyprá, veselá, neskutočne ženská aj vo svojom ,...
Vajíčková nátierka s majonézou
Vajcia - postrach zdravej výživy alebo kvalitné bielkoviny?
Vajcia - postrach zdravej výživy alebo kvalitné bielkoviny?
Ak si neviete predstaviť ráno bez praženice, omelety alebo vajíčka uvareného natvrdo, tak ste na správnej adrese. No...
Šípkový čaj s medom
Vyberte sa na šípky, teraz je nato ten správny čas!
Vyberte sa na šípky, teraz je nato ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...