Pridať recept

Vanilková torta s karamelovým krémom a ganache

Vanilková torta s karamelovým krémom a ganache
Zdroj: Shutterstock‎
12
porcií
125
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

5 ks
vajce
1 KL
vanilkový extrakt
150 g
krupicový cukor
166 g
hladká múka
42 g
rozpustené maslo

Karamelový krém:

500 g
maslo
2 konzervy
karamelové salko

Ganache:

200 g
kvalitná horká čokoláda
100 ml
smotana na šľahanie

postup

1.
Rúru dáme vyhriať na 170°C a formu (20 cm) na tortu vymastíme maslom a vysypeme múkou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, v priebehu šľahania do nich trikrát vmiešame cukor. Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým extraktom a zamiešame ich do snehu. Už len stierkou primiešame múku a vychladnuté maslo.
 
2.
Cesto nalejeme do formy, korpus pečieme vo vyhriatej rúre cca 35 minút do zlatista. Kontrolujeme ho pomocou špajdle. Upečený korpus necháme vychladnúť
3.
Maslo vyšľaháme do peny a po častiach primiešame karamelové Salko. Hotový krém zatiaľ odložíme stuhnúť do chladničky.
4.
Korpus rozkrojíme na dva pláty, ktoré potrieme krémom a uložíme na seba. Zvyšným krémom potrieme celú tortu a odložíme ju stuhnúť do chladničky.
5.
Čokoládu rozlámeme do misky. Smotanu nalejeme do hrnca, zohrievame ju, dokým sa na krajoch nezačnú robiť bublinky. Nesmie sa variť! Odstavíme ju a prelejeme ňou čokoládu. Vymiešame hladkú čokoládovú ganache.
6.
Ganache necháme trošku vychladnúť, nalejeme ju na vrch torty a uhladíme ju tak, aby stiekla aj po stranách. Hotovú tortu odložíme aspoň na noc stuhnúť do chladničky.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať