Pridať recept

Torta pre milovníkov čokolády

12
porcií
190
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

250 g
maslo
180 g
voda
6 KL
instantná káva
250 g
kvalitná horká čokoláda
300 g
polohrubá múka
1/2 KL
jedlá sóda
1/2 KL
kypriaci prášok do pečiva
trochu
soľ
60 g
kakao
400 g
cukor
4 ks
vajce
8 KL
olej
125 ml
kefír

Krém:

2 tégliky
Mascarpone
1/2 téglik
jemný nízkotučný tvaroh
1/2 téglik
smotana na šľahanie
3 PL
práškový cukor
250 g
lesné ovocie

Ganache:

100 g
kvalitná horká čokoláda
50 ml
smotana na šľahanie

Na ozdobu:

podľa chuti
ovocie

postup

1.
Maslo rozpustíme v horúcej vode, odstavíme ho, vmiešame kávu a rozlámanú čokoládu. Zmes necháme chvíľu odstáť a po 3 minútach vymiešame hladkú zmes, ktorú necháme vychladnúť. Dno aj boky formy vyložíme papierom na pečenie a rúru dáme vyhriať na 160°C.
 
2.
Do misky dáme múku, kypriaci prášok do pečiva, jedlú sódu a kakao. Pridáme cukor, soľ a do zmesi urobíme jamku. Nalejeme do nej čokoládovú zmes a všetko premiešame. Pridáme olej, po jednom vajíčka a nakoniec kefír.
3.
Cesto nalejeme do formy, korpus pečieme 100 minút. Upečený ho necháme vychladnúť, zabalíme ho fóliou, odložíme do chladničky a na druhý deň rozkrojíme na dva pláty.
4.
Na krém vyšľaháme mascarpone s tvarohom, vyšľahanou šľahačkou a krém dochutíme práškovým cukrom. Krémom potrieme korpus, uložíme naň lesné ovocie, priklopíme druhý korpus a trošku ho stlačíme. Celý korpus aj tortu potrieme zvyšným krémom a odložíme ju stuhnúť do chladničky.
5.
Čokoládu rozlámeme do misky, smotanu zohrejeme a prelejeme ňou čokoládu. Vymiešame hladkú čokoládovú polevu, ktorú necháme mierne vychladnúť a potom ňou prelejeme tortu tak, aby stekala po stranách. Tortu odložíme na noc do chladničky a potom ju môžeme ozdobiť ovocím.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať