Pridať recept

Teplý karfiolový šalát s klíčkami

Teplý karfiolový šalát s klíčkami
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

1 ks
karfiol
500 g
mix klíčkov
1 PL
kokosový tuk
ks
čerstvý tymián
2 strúčiky
cesnaku
2 PL
med
1 PL
limetová šťava
1 ČL
sezamový olej
ks
soľ
ks
čili

postup

Niekedy je ťažké definovať čím jedlo na tanieri v skutočnosti je. Je šalátom? Prílohou? Hlavným jedlom? Pre mňa ako vegetariánku je často hlavným jedlom práva to, čo si iný doprajú ako prílohu a šalát k mäsu. Skúsila som z mladého karfiolu spraviť teplý šalát s mixom klíčkov.

Muži u nás doma ho zjedli k steaku. Najskôr sa okúňali nad klíčkami, lebo ich ochutnávali surové a nie moc im chutili. Po mojej medovo-limetovej marináde ich však vyjedli bez rečí. Jedlo nemusí byť strašiakom, len ho treba dochutiť a zároveň si zachová výživné látky.

1.

Použijeme mix strukovinových klíčkov napríklad: šošovica, mungo fazuľky, cícer, sója. Klíčky premyjeme vodou, a vložíme do marinády. Tú si jednoducho pripravíme zmiešaním medu a limetovej šťavy a až potom pridáme sezamový olej. Klíčky marinujeme pri izbovej teplote aspoň hodinu - občas ich premiešame.

 
2.

Karfiol nakrájame na pláty po celej šírke. Na zohriatej panvici s kokosovým olejom pláty jemne prehrejeme. Naozaj by sa mali len zohriať aby absorbovali chute cesnaku a čerstvého tymianu, ktorý prihodíte ku karfiolu.

3.

Tento šalát je síce teplý, ale nemá to znamenať, že karfiol bude „uvarený“. Práve naopak, po zahryznutí má byť chrumkavý akoby surový. Ochutíme soľou a čili a zmiešame s klíčkami.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Máte radi huby? Tip na teplý hubový šalát od Henriety
Ak máte radi huba tak ako ja, isto sa vám tento teplý šalát bude páčiť. Jednoduchý a krásne farebný, ako...
Objavte čaro teplých, zimných šalátov.
Vyskúšajte teplé šaláty: Zachutia aj tým najväčším odporcom zeleniny
U nás nie sú teplé šaláty až tak známe. Skôr si ich pripravujeme v sviežej letnej verzii so surovou zeleninou...
Karfiolový koláč
Odkedy poznám tieto recepty, už nevyprážam! Beriem karfiol a tieto pochúťky robím v lete aj v zime, večera pre celú rodinu vyriešená!
Karfiol je perfektná surovina, ktorá je dostupná v lete aj v zime. Ak vás omrzeli tradičné jedlá, vyskúšajte...
Vylepšené zeleninové šaláty ako hlavné jedlo: Takto si ich zamiluje celá rodina
Zeleninové šaláty ako hlavné jedlá obľubujú skôr ženy. Pre deti sú menej lákavé a muži majú pocit,...
Tradičné suroviny v netradičných kombináciách. Skúste tento teplý šalát!
Nezvyčajná kombinácia chutí, ktorá pôsobí sviežo a je naozaj chutnou lahôdkou. Aj pre tých, ktorý toto...
Beriem kyslú smotanu, vajce, múku a karfiol už inak nerobím! Najlepšie cestíčko a perfektná večera bez
Beriem kyslú smotanu, vajce, cesnak a karfiol už inak nerobím! Najlepšie cestíčko a perfektná večera bez vyprážania je na stole!
Perfektné cestíčko, ktoré si zamilujete! Odkedy mám tento recept, klasický trojobal už vôbec nerobím.