Pridať recept

Pečený zelený banán

ingrediencie

1 ks
zelený banán
ks
pistácie
ks
lupienková morská soľ

postup

Ak by ste rovnakým spôsobom chceli pripraviť klasický banán, ktorý poznáte, asi by ste boli prekvapní, ale chuť by sa isto nevyrovnala tejto dobrote z banána zeleného. Táto odroda je omnoho väčšia ako klasický banán, ale je určená na varenie, resp.tepelnú úpravu. Dá sa piecť, grilovať,uvariť. V surovom stave je horkastý a trpký.

Dostanete ho kúpiť sem -tam v bežnom obchode a najčastejšie v špecializovanej predajni na exotické ovocie, alebo každý deň na trhu vo Viedni. Raz som tam videla aj banánové kvety -z nich sa v Karibiku robieva skvelý šalát. Z tohoto banánu som skúšala vyrobiť čipsy (sušené v rúre) a knim skvelé guacamole, ugrilovať ho a poliať doma robenou čokoládou. A je z neho skvelá pasta s kajenskou paprikou na celozrnné hrianky.

Zelený banán obsahuje železo, magnézium a aj vitamín C. Neobsahuje cholesterol, ale má dosť vysokú dávku cukrov, banán si nosíme vždy v kabelke aby sme ho v prípade vlčieho hladu zjedli a načas tak dali "valé" hladu. Pistácie, použité v recepte sú tiež prínosné pre zdravie. Okrem iného sa v týchto orieškoch náchádza aj kyselina linolová,ktorá ponáha znižovať hladinu "zlého" cholesterolu v krvi.

Ako ho upraviť zelený banán? Zelený banán môžete piecť či grilovať ajso šupkou. Keďže banán je chemicky ošetrený už na svojej palme, maliby ste ho pred použitím zbaviť pesticídov dôkladným omytím aj s octom či prípravkom určeným na umývanie ovocia. A potom opláchnuť v čistej vode.

TIP: Priznám sa,že ja ho radšej vybalím zo šupky, dám do papiera napečenie a tak ho v rúre pripravím napríklad s medom alebo kokosovým cukrom.

Zelený banán pokrájame na 7mm kolieska. Na panvici rozpálime pár lyžičiek kokosového tuku alebo môžete použiť aj maslo ghee (prepustené maslo). Banánové kolieska osmahneme do zlatistej farby. Naozaj toho tuku netreba veľa, ak máte panvicu s nepriľnavým povrchom, nepoužívajte žiaden tuk. Na záver posypeme lupienkovou soľou a posekanými pistáciami. Ja som ho jedla sošalátom z čerstvého špenátu, zakvapkaný citrónom a olivovým olejom.

Pečený zelený banán
Pečený zelený banán
Zdroj: Henrieta_Peskovicova
 
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať