Pridať recept

Bazový sirup

ingrediencie

10 litrov
hrniec bazových kvetov
1,5 kg
mix trstinového a brezového cukru
4 litre
voda
1 PL
kyselina citrónová
ks
verbena alebo citrónovej medovky

postup

Recept na sirup z bazy či agátu má asi každá gazdinka. Ja vždy skúšam iný postup a tentokrát som to prešvihla s kyselinou citrónovou. Nedomyslela som, že keď nepoužívam klasický cukor, ale časť trstinového a brezového, že tie sú menej sladké. A tak finálny sirup bol kyslastý, podčiarknutý neopakovateľnou bazovou chuťou. Zistili sme, že takýto nám chutí, lebo moc sladké „glejové“ sirupy u nás doma moc v obľube nie sú.

S bazou narábam veľmi opatrne. Kvety nezvyknem variť kvôli stopkám a obsahu jedovatých látok v nich. Na internete som našla veľa rôznych postupov. Nakoniec som si vybrala takýto môj, ako som minulý rok robila čaj z agátov. Baza obsahuje veľa vitamínu C a má vôbec blahodarné účinky na organizmus. Aj keď to môže znieť ako klišé, s rozumným sladidlom je z tejto šťavy nielen osviežujúci nápoj. Môžete ním získať aj energiu. A ako náš sused povedal – náš sirup si „švihne“ do piva a spraví si radler. :)

TIP: kvety zbierané za slnka dajú sirupu oveľa silnejšiu arómu. My sme skončili zber v daždi, tak nám neostalo nič iné, len ich použiť mokré.

1.

Stonky bazových trsov ostriháme na čo najkratšie. Do hrnca dáme kvety s verbenou a zasypeme sladidlom. Prstami premiešame tak, aby sa cukor dostal k čo najviac kvietkom bazy. Dáme do chladničky na hodinu -dve aby cukor nasiakol arómu a peľ bazy. Zalejeme vodou a necháme postáť v chladničke cca 12h.

 
2.

Potom scedíme cez gázu. Pohotová mama našla plienku z čistej bavlny :) Na látke sa zachytia nečistoty.

3.

Výluh s pridaní kyseliny citrónovej pasterizujeme pomalým ohrevom cca 4h ( 1l – 1h ohrevu). Neuvádzame do varu. Tento sirup nemá konzistenciu hustej masy kvôli menšiemu obsahu cukru, je to skôr akoby čajový výluh. Pri dlhšej pasterizácii a pridaním viac kíl cukru dostanete hustý sirup. Na úkor zdravia samozrejme, keďže vyššia dávka cukru nie je pre telo zdravá.

bazovy sirup
bazovy sirup
Zdroj: Henrieta Peškovičová
4.

Mne sa po varení podarilo získať cca 3,5l sirupovej šťavy. Preliala som ho do čistých a suchých sklenených fliaš. Myslím, že sa minul a je čas na ďalší kým baza neodkvitne úplne. :)

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať