Pridať recept

Marhuľový džem s kokosovým cukrom s vanilkou a domácim bazovým sirupom

Marhuľový džem s kokosovým cukrom s vanilkou a domácim bazovým sirupom
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

2 hrste
marhule
1 ks
plochá broskyňa
2 ks
datle
10 PL
kokosový cukor
1 ks
vanilkový struk
1 dl
bazový sirup

postup

Na trhu som kúpila prvé marhule. Ešte nebola slovenská úroda, a ani marhule z juhu Európy neboli ešte bohvieaké. S kyslastými a tvrdými marhuľkami, ku ktorým ma doviedla skôr pažravosť ako zdravý rozum som však musela nejako spracovať. Džem ma napadol ako prvý. Spravila som ho so zvyškami hrušky, plochej broskyne a osladila datľou a kokosovým cukrom. A ta pravá vanilka zmesi dodala chuť vzdialenej exotiky. Možno skúsite aj vy a spolu s džemom získate v mojom recepte aj osviežujúcu šťavu. Viete, že v jadre kôstky sa skrýva poklad? Pre vysoký obsah vitamínu B17 sa u nás kôstky z domácich marhúľ odkladajú. V rodine máme onkologických pacientov a tým ich posielame. O B17 a jej vzácnosti si môžete prečítať veľa na internete. Odporúčanie – tento džem neobsahuje konzervanty. Je určený pre rýchlu spotrebu. Teraz si ho pri písaní užívam s domácim chlebom. :)

Recept na bazový sirup použitý v džeme nájdete tu

1.

Odkôstkované marhule a broskyňu, ošúpanú hrušku dáme do hrnca. Pridáme polovicu kokosového cukru a datľu (medjool a zbavenú kôstky) a zalejeme vodou s bazovým sirupom tak, aby bolo ovocie zaliate.

Bylinková omeleta so špargľou a šalátom
Bylinková omeleta so špargľou a šalátom
Zdroj: Henrieta_Peskovicova
 
2.

Uvedieme do varu a scedíme. Vanilku môžete pridať aj pred varením, ale aj neskôr. Scedenú šťavu dáme schladiť a neskôr môžeme vypiť ako studený čaj. Napríklad s ľadom či lístkami verbeny, mäty alebo citrónovej medovky.

3.

Bazový sirup som pred tým varila s citrónovou kyselinou, teda aj v tomto džeme na čas poslúži ako sekundárny konzervant, hoci nám takéto mini dávky domáceho džemu vydržia maximálne dva dni :)

4.

Zmes prehriateho ovocia vymixujeme dohladka a pridáme vanilku. Vylejeme späť do hrnca a zredukujeme varením, čiže vyvaríme z nej vodu. Horúci džem prelejeme do pohárov a uzavrieme. Vychladený dáme do chladničky. Ak použijete kyselinu citrónovú na konzervovanie, stačí ak ho dáte do tmavej komory.

5.

Tento džem je sladkokyslej chuti, osviežujúci a málo sladký.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
AEG
Horúca, intenzívna alebo vlhká para?
Vláčne zvnútra, krehké a chrumkavé na povrchu? S parnou rúrou sa vám také jedlo podarí. Bežná rúra obklopí...
pripravené v pare
Ako pripraviť dokonalý steak?
Inšpirujte sa receptom šéfkuchára Antonína Bradáča a doplňte steak bylinkovým maslom.
AEG recept
Šalát z červenej repy s čakankou a kozím syrom
Červená repa skombinovaná s kozím syrom je obľúbená klasika. Na osvieženie pridajte čakanku a syr obaľte...
zeleninová krémová polievka
Aj vám chutia výdatné krémové polievky?
Skúste zeleninovú krémovú polievku z multifunkčnej parnej rúry s chrumkavou šošovicou beluga a sladkými zemiakmi.
Marhule
Marhule: Vyskúšajte neodolateľné letné koláče, marhuľovú omáčku a nezabudnite na sladké zaváraniny
Leto sa nám spája s vôňou a chuťou čerstvého ovocia. Na trhoviskách sa medzi prvými objavia marhule, ktoré...
Fresh apricot fruit.
Ako udržať marhule čo najdlhšie čerstvé? Dodržujte 3 zásadné pravidlá, na toto si však dávajte pozor!
Vždy čerstvé a šťavnaté marhule? Osvojte si tieto pravidlá a užívajte si ich čerstvosť čo najdlhšie.