Pridať recept

Čerešňová zmrzlina s lesnými jahodami a verbenou

ingrediencie

2 ks
banán
hrstí
tmavých srdcoviek zbavených kôstky
hrstí
lesné jahody
trochu
lístkob verbeny (môžete nahradiť medovkou)
1 ks
vanilkový struk

postup

Raw, vegan zmrzlina, bez lepku, bez laktózy. 

Dať si dobrú zmrzlinu dnes nie je problém. No v sladkej dobrote sa často skrývajú umelé prímesy, veľa cukru a laktóza. Dokonca v Bratislave (neviem ako vo zvyšku Slovenska) majú aj zdravšie ako: vegánsku, bez lepku, bez cukru, bio, eko a aj takú, ktorú dodnes voláme „Jadranská“. Ja si božskú „jadranskú“ naozaj od Jadranu pamätám z detských čias z výletu do Juhoslávie. Bola nám vzácna, bola drahá a mohli sme si dovoliť len dve počas celej dovolenky. Možno práve preto si jej chuť pamätám dodnes.

U nás doma v chladničke má zmrzlina svoje miesto po celý rok. Kupujeme bio kokosovú vegánsku, máme tam aj nízkohistamínovú a vždy kopu sezónneho zmrazeného ovocia.  Naša zmrzka je ako krém jemná a ak sa aj trošku roztopí v pohári, chutí výborne. Nie je zo smotany a mlieka, nenájdete v nej cukor, ani iné ingrediencie ako tie prírodné.  Je to zdravá pochúťka, ktorej nezmrazenú verziu, hlavne túto z lesných jahôd miluje aj naša 9mesačná dcéra. Prečo „raw“? lebo ak ovocie neprevaríte, zjedením sa do vás dostanú výživné látky potrebné pre stavbu a výživu každého organizmu. Teraz som využila sezónu červeného ovocia, v ktorom sa nachádzajú vzácne antioxidanty. Fytonutrienty, z ktorých najviac známy je asi lykopén alebo karotenoid.

TIP: ak natrafíte v obchode na dozreté banány, ošúpané a pokrájané ich vždy držte v mrazničke. Takto ich viete hneď použiť na zmrzlinové pochúťky, pretože banán im dodá krásnu krémovú štruktúru.

 

1.

1 zmrznutý banán, jeden nie :) Do mixéra tipu vitamix, vhoďte všetky ingrediencie tak, aby naspodku bol čerstvý banán a ostatné zmrznuté ovocie na ňom. Mixér, aj menej kvalitný zaberie rýchlejšie ak začína mäkkým. Vitamixový tip mixovania uvádzam preto, lebo jeho sila a drvenie ovocia nezničí vitamíny a naviac – mixovaním za pár sekúnd neroztopí zmes.

 
2.

Teda môžete zmrzlinu hneď podávať bez toho, aby musela znova do mrazničky domrznúť svoju štruktúru. Ak máte slabší mixér, rozmixovanú zmes vlejte do nádobky z porcelánu a dajte na dve hodiny do mrazničky. Potom ju naberajte lyžicou do vychladených pohárov a podávajte ozdobenú lesnými jahodami, čerešňami a lístkom verbeny, alebo bylinky, ktorú ste použili.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať