Pridať recept

Čerešňový džem s goji a „morganom“

Čerešňový džem s goji a „morganom“
Zdroj: Henrieta Peškovičová

ingrediencie

2 litre
rozmixovaných odkôstkovaných čerešní
hrstí
sušených plodov Kustovnice – goji (bio kvalita)
štipiek
soľ
1 dl
tmavého rumu ( použila som Kapitán Morgan),
200 g
mixu sladidla (kokosový cukor s trstinovým)
2 ks
vyškriabané struky vanilky

postup

Čerešňové džemy sa mi rozchytali. Najviac tento, je delikátny, lahodný a jemný. Nazvali sme ho Morgana, pretože som v ňom použila tmavý rum s podobným názvom. Žiadne džem nie je v sekcii ultra zdravé, ale tento môj je zrejme zdravší ako tie cukrové z obchodu. Perfektne sa hodí k syrom a krekrom, alebo na lahodné lístkové pečivo či vianočku, alebo domáci chlieb. Dopíšem a idem zamiesiť ďalší J

Ak robíte džemy radi, aj s nimi môžete v domácej produkcii naložiť zdravšie. Použiť napríklad iné sladidlo ako je klasický biely cukor. Vhodný je biely xylitol, alebo muscovado, alebo trstinový cukor. Alebo aj novodobý trend kokosový cukor chutí lahodne. Ovocie nie je nutné moc dlho prevárať. Vtedy si zachová krásnu farbu.

 

TIP: na čerešňové džemy používam na vykôstkovanie také zariadenie. Stojí málo a naozaj pomôže J 

1.

S plodmi goji vymixujeme aj čerešne, vylejeme do hrnca a varíme asi 10 minút, ochutnáme a osladíme podľa kvality čerešní a chute goji.

Čerešňový džem s goji a „morganom“
Čerešňový džem s goji a „morganom“
Zdroj: Henrieta Peškovičová
 
2.

Pridáme soľ, rum a vanilku a prevaríme asi 20 minút kým nezmizne ovocná pena.

3.

Na záver pridáme 10 g kyseliny citrónovej a odstavíme. Do pohárov s uzatvárateľným viečkom džem vylejeme a uzavrieme. Ja už potom džem nesterilizujem.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
aeg
Večera snov od špičkového kuchára z AEG (+rozhovor)
Zvažujete kúpu novej kuchyne? S rekonštrukciou býva veľa starostí, ale predstavte si, že prídete domov...
AEG
Horúca, intenzívna alebo vlhká para?
Vláčne zvnútra, krehké a chrumkavé na povrchu? S parnou rúrou sa vám také jedlo podarí. Bežná rúra obklopí...
pripravené v pare
Ako pripraviť dokonalý steak?
Inšpirujte sa receptom šéfkuchára Antonína Bradáča a doplňte steak bylinkovým maslom.
AEG recept
Šalát z červenej repy s čakankou a kozím syrom
Červená repa skombinovaná s kozím syrom je obľúbená klasika. Na osvieženie pridajte čakanku a syr obaľte...
zeleninová krémová polievka
Aj vám chutia výdatné krémové polievky?
Skúste zeleninovú krémovú polievku z multifunkčnej parnej rúry s chrumkavou šošovicou beluga a sladkými zemiakmi.
Čerešne
Sladké čerešne: Poradíme, ako ich odkôstkovať, uskladniť a premeniť na trvanlivé pochúťky
Sezóna čerešní netrvá dlho. Napriek tomu máme toto ovocie veľmi radi a chceli by sme ho uchovať aj...