Pridať recept

Losos varený v pare s bielou špargľou a holandskou omáčkou

Losos varený v pare s bielou špargľou a holandskou omáčkou
Zdroj: Electrolux

ingrediencie

800 g
filety z lososa
20 stoniek
biela špargľa
200 g
maslo
4 ks
vaječný žĺtok
100 ml
suché biele víno
50 ml
biely vínny ocot
trochu
olivový olej
podľa chuti
soľ, čierne korenie

postup

1.
Porcie: 4 Sezónne suroviny: Áno Funkcia: Vlhká para / EKO parné pečenie Doplnenie vody do nádržky: Nie Predhrievanie: Áno Teplota: 80 °C Čas prípravy: Vhodná nádoba: Dierovaná nádoba (špargľa), smaltovaný plech (losos) Teplotná sonda: 65 °C
 
2.
Bielu špargľu olúpeme, konce odrežeme. Špargľu vložíme do dierovanej nádoby. Lososa opláchneme pod tečúcou vodou, osušíme a rozdelíme na štyri rovnaké porcie. Filety potrieme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme nastrúhanou kôrou z polovice citróna. Do stredu jednej porcie lososa zapichneme teplotnú sondu a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Filety pečieme spoločne so špargľou v predhriatej rúre nastavenej na funkciu Vlhká para 80 °C. Teplotnú sondu nastavíme na 65 °C.
3.
Medzitým si pripravíme holandskú omáčku. V kastróliku pomaly zohrejeme 200 g masla. V miske vyšľaháme žĺtky spolu s bielym vínom a vínnym octom, aby vznikla penová zmes. Potom pomaly ďalej šľaháme vo vodnom kúpeli, až kým zmes nezhustne. Misku odstavíme a po kvapkách do nej zašľaháme roztopené teplé maslo. Vznikne hladká, lesklá omáčka, ktorú dochutíme soľou a citrónovou šťavou.
4.
Špargľu na záver krátko orestujeme na masle a dochutíme soľou a korením. Lososa podávame s bielou špargľou a prelejeme holandskou omáčkou.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Comfort lift
Pri vykladaní riadu už nemusíte cvičiť
Ak bolo pre vás ohnutie sa po každý tanier či pohár v umývačke núteným cvičením, teraz sa tomu ľahko vyhnete.
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
rúra
Sladké a slané rýchle pochúťky á la Miriam Kalisová
„Rýchlovky sú jedlo, ktoré sa pripraví za pár minút, ale zároveň má nápad, je svieže, chutné a majú...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Losos
Čo sú biele škvrny na pečenom lososovi? Je lepšie to vedieť
Losos je ryba, ktorá sa teší obrovskej obľube a neodrádza ju ani jeho cena. Jeho konzumácia v akejkoľvek forme...