Pridať recept

Slaný nákyp z quinoe a zŕn

ingrediencie

postup

V obchode som našla zaujímavú zmes. V jednom balíčku namixované rôzne zrná a quinoa. Tak som skúsila zmes uvariť s cibuľou a cesnakom v slanom náleve. Najskôr som si myslela, že z uvarenej zmesi spravím prílohu ku grilovanej zelenine. No moje dobré nápady často zmení naša malá dcérka. Samozrejme, že ako som sa jej venovala, som „viaczrnku“ rozvarila. A tak vznikol slaný nákyp, lebo som minula všetku zeleninu z chladničky a komory a obed si muž chválil a zaradil do nášho obľúbeného menu aj na inokedy.

 Viem si predstaviť aj vytvarované guľky zo zmesi v paradajkovej omáčke. Isto ich skúsim nabudúce. No s dieťaťom je často najvýhodnejšie natlačiť zmes do pekáča a upiecť ju ako koláč. Je plná domácich bio byliniek, ktoré nám narástli v kvetináčoch a v našej permakultúrnej záhrade. 

 

1.

Zmes zŕn si uvaríme vo vode do mäkka spolu s cibuľou a cesnakom. Po ich uvarení cibuľu a cesnak vytiahneme a rozmixujeme, primiešame s kokosovým tukom.

 
2.

Pridáme na „mrkvu“ nastrúhanú cuketu, rozmiešané vajce, posekané bylinky a trošku parmezánu. Natlačíme do kokosovým tukom vymastenej formy.

3.

Ďalšiu časť cukety nakrájame na jemné kolieska. Tie poukladáme na vrch koláča aby sa prekrývali. Pokvapkáme olejom/tukom a posypeme bylinkami a parmezánom. Ten pokvapkaný olej zabezpečí, že sa parmezán a bylinky pekne prilepia.

4.

Pečieme na 180 C° asi 25 minút. My máme radi chrumkavú krustu. Nech vám chutí. :)

5.

TIP: Takýto koláč, alebo fašírka je výborný aj studený. Ak ho podávate teplý, skvelo sa hodí k batatovému pyré. Alebo skúste moje žihľavové pyré. (http://dobruchut.azet.sk/recept/47323/zihlavove-pyre/)

Slaný nákyp
Slaný nákyp
Zdroj: Henrieta Peškovičová
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Baklazan
Turecká kuchyňa
Turecká kuchyňa je stará viac než tisíc rokov. Formovala sa pod vplyvmi ázijskej aj stredomorskej kuchyne. Dnes...
Schnitzel
Rakúska kuchyňa
Kuchyňa našich juhozápadných susedov je vo veľkej miere ovplyvnená kuchyňami štátov, s ktorými hraničí...
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.