Pridať recept

Pohánková kaša so sušeným topinaburom

Pohánková kaša so sušeným topinaburom
Zdroj: Henrieta Peškovičová

ingrediencie

200 g
uvarenej pohánky (varíme len so štipôčkou soli)
3 PL
marhuľový džem (alebo rozmixovaných marhúľ)
1 hrsť
mix orechov
1 ČL
kokosový cukor
1 hrsť
sušený topinabur

postup

Cez materskú „dovolenku“ starostlivo  volím čo zjem. Aby som cez jedlo do seba odstala živiny, ktoré cez svoje telo odovzdávam môjmu bábätku, vyberám si najviac sezónne a čerstvé ingrediencie. No ako doplnok máme vždy v „šuflíku“ plodiny, ktoré viem spracovať po celý rok a k nim patrí ako pohánka, tak i topinambur pre svoje široké pozitívne účinky.

Pohánkové zrnká som navarila aj pre svoju 9 mesačnú dcérku. Pohánku ľúbi. Často jedávame podobné jedlá. Ona ich má bez soli a korenín, ja si ich dochutím. Pohánku mala s uvarenou tekvicou a rozmixovanú, na olovrant zas s marhuľami. Medzitým som uvarila marhuľový džem a zvyšok z hrnca som domiešala do mojej uvarenej pohánky. Dochutila som orechmi a kokosovým cukrom a strúhaným, sušeným topinamburom. Vznikla parádna pochúťka.

Topinambur je obyčajná burina, podobná slnečnici zhora, kým jeho koreň – hľuza je podobný zemiaku. Tiež pochádza z Ameriky. Dá sa konzumovať aj so šupkou, surový, ako i uvarený. Z kvetov sa vyrába skvelý čaj a sirup.. Táto burina však obsahuje neoceniteľné látky, ktoré podporujú imunitu a pomáhajú brániť telo pred vznikom rakovinových buniek.

 

Podľa stránky sunroot.eu táto rastlina funguje ako:
– prírodný antioxidant
– zvyšuje imunitu a vitalitu organizmu
– dodáva telu energiu
– detoxikuje organizmus
– zlepšuje metabolizmus
– napomáha tráveniu
– účinné prebiotikum
– neobsahuje lepok
– nízky glykemický index
– vhodný pre diabetikov

1.

Do ešte teplej pohánky vmiešajte marhuľový džem (alebo aj iný, alebo mix prehriateho ovocia so škoricou). Takto toto jedlo prehreje organizmus po kojení, alebo aj pri chladnejšom počasí.

 
2.

Vmiešajte kokosový cukor (ak máte sladší džem alebo pyré, kokosový cukor môžete vynechať. Posekané orechy a kúsky sušeného topinabura budú chrumkavým doplnkom tohoto jednoduchého, no výborného jedla. Dobrú chuť!

3.

TIP: Uvarenú pohánku môžete po schladení uchovať v chladničke aj dva dni. Nemixujte ju preto všetku, ale len toľko, koľko naraz zjete.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Schnitzel
Rakúska kuchyňa
Kuchyňa našich juhozápadných susedov je vo veľkej miere ovplyvnená kuchyňami štátov, s ktorými hraničí...
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Zimná krupicová kaša bez lepku, cukru a laktózy
Zima v kuchyni vôbec nemusí byť bezfarebná. Nám farby chutia už od rána, začíname vždy so smoothie. Cez...