Pridať recept

Rýchly obed s quinoa. Jedlo za 10 minút.

ingrediencie

350 g
uvarenej quinoa (použila som mix červená, biela, čierna)
1 ks
šalotka
4 ks
šampiňóny
1 hrsť
špenát
1 ks
kápia
2 PL
kokosový tuk
podľa chuti
soľ, čierne korenie, štipka kajenskej papriky

postup

S quinoa sa dajú kombinovať rôzne ingrediencie, preto aj obed či večera môže byť pripravená už za 15 minút. Quinoa si môžete vopred pripraviť uvarením a odložiť do chladničky. Podávať sa môže studená, ako i teplá. Recept na jej prípravu nájdete v tomto článku. Ak viete vopred, že quinoa použijete na druhý deň, alebo že s ňou budete ešte neskôr pracovať a tepelne ju upravovať, neodvarte ju úplne, ale na spôsob „al dente“, dôjde pri finálnom použití a lepšie sa premieša s chuťami spoločných ingrediencií.

 

TIP: Toto jedlo môžete pripraviť dvoma spôsobmi. Teplým- ako i raw, teda bez tepelnej úpravy. Quinoa si vopred namočíte a zlejete z vody, môžete ju aj naklíčiť. Huby ako šampiňóny, ktoré som v recepte použila sa dajú jesť surové (malým deťom ich tepelne upravte), alebo nakladané. Špenát môžete nahradiť aj rukolou, alebo mangoldom. Ak budete ingrediencie tepelne upravovať, venujte im len chvíľku na panvici, nemusia byť vydusené aby nestratili nič zo svojich výživných hodnôt. Jedlo obohatíte ak použijete na dozdobenie klíčky cvikle, hrachu alebo konope.

1.

Na rozpálenom kokosovom tuku osmahnite šalotku spolu s nakrájanou kapiou. Paprika pustí červenkastú šťavu do základu a chutne obohatí výsledok.

 
2.

Pridajte nakrájané šampiňóny a ľahučko ich prehrejte. Pridajte quinoa, koreniny a premiešajte. Po 2 minútach stiahnite z ohňa.

3.

Na záver pridajte špenát, alebo ho môžete aj jemne prehriať spolu so šampiňónmi. Recept môžete obmieňať podľa dostupných ingrediencií. Napríklad bataty s mangoldom, hokkaido s brokolicou. Hrášok a paradajky...

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Taco
Chutná mini tortilla – Taco
Ďalšia mexická dobrota, založená na chutnej plnke v pšeničnej či kukuričnej tortille.
Quinoa s ružičkovým kelom
7 potravín rastlinného pôvodu s vyšším obsahom bielkovín ako vajce
Ako pridať ešte viac proteínov do vášho jedálnička?
Chutné recepty z quinoy a praktické tipy na jej prípravu i zamrazenie
Quinoa je čoraz obľúbenejšia pseudoobilnina, ktorá sa dá použiť ako príloha, v najrôznejších receptoch...
Quinoa so sezónnou zeleninou a chrumkavým cícerom
Chutne, sýto a zdravo: Quinoa s restovanou zeleninou a chrumkavým cícerom
Bezmäsitý pokrm, ktorý spoľahlivo zasýti, chutí fantasticky a počas roka využíva vždy tu najčerstvejšiu...
Quinoa
Quinoa
Quinoa (kín-vua) je jedna z najstarších obilnín a pochádza z Južnej Ameriky. Quinoa znamená "matka obilnín"...
8 rýchlych tipov na zapekanie
8 rýchlych tipov na zapekanie: Chrumkavé bleskovky z jedného plechu!
Hľadáte recept, ktorý je nenáročný a potešíte ním celú rodinu? Inšpirujte sa niekoľkými obľúbenými...