Pridať recept

Sušené paradajky

ingrediencie

ks
malé cherry paradajky
ks
, nasekané bylinky : tymian, saturejka, oregano, roztlačený cesnak
ks
lupienková morská soľ
ks
olivový olej

postup

Combo recept, alebo ako si s obedom spraviť zo zásob ďalšie mlsky do komory.

Babie leto mi pripomenulo podobné obdobie, ktoré som pred rokmi strávila v Toskánsku. Vtedy sa zberali paradajky a hrozno a úroda zo sadov a záhrad sa tvárila najfarebnejšie na svete. V Toskánsku chutí vždy všetko inak. Tak vášnivejšie, voňavejšie a slnečnejšie. Aspoň tak si chute v najkrajšom území Talianska pamätám ja. Paradajky v mojom recepte mám zo Slovenska. Recept na ich sušenú formu využívam vždy, keď mi pár zostane a nemám šancu ich zjesť čerstvé. Samozrejme, pod horúcim slnkom juhu by asi mali aj inú chuť, ale teraz na jeseň sa musím uspokojiť s rúrou vyhriatou na 100 C° a papierom na pečenie.

Sú výborné vmiešané s čakankou, zaliate kvalitným olejom spolu so šampiňónmi ako studený šalát alebo do kus-kusu, či na cestoviny. K nim sa dá spraviť aj čerstvé pesto z byliniek a orechov. Alebo jadierok. Alebo hocičoho, čo sa dá vymixovať a votrieť medzi „holé“ cestoviny. No a potom tie cestoviny :) Mňam.

1.

Rúru rozohrejeme na 100 C°. Mám teplovzdušnú, tak sa skúste prispôsobiť aj skúsenosťami so svojou, lebo paradajky nesmú horieť. Umyté a osušené paradajky prekrojíme na polovičky a poukladáme skrojenou časťou smerom hore. Pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a posypeme bylinkami.

 
2.

Dáme sušiť na tak dlho, ako nám chutí ich forma. Ja mám rada mierne mäkké, nebudú teraz zaliate v oleji, tak by mali mať v sebe ešte trošku šťavy.

3.

TIP : Polievka zo sušených paradajok (raw) Ak chcete použiť sušené paradajky aj inak, vymixujte ich s čerstvými sezónnymi voňavými paradajkami a červenou paprikou, cesnakom, olivovým olejom do polievkovej kaše. Mňam..pridajte bazalku a máte v lete výživnú polievku bez dlhého státia pri sporáku.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Najlepší VIANOČNÝ VAJEČNÝ LIKÉR: Nič navyše, len to, čo do neho podľa originál receptúry patrí!
Najlepší VIANOČNÝ VAJEČNÝ LIKÉR: Nič navyše, len to, čo do neho podľa originál receptúry patrí!
Vaječný likér patrí k Vianociam a pripraviť si ho môžete v pohodlí domova za niekoľko minút!
Veľké trápenie našich známych tvári: Ako správne pripraviť včelie úliky? Janka Kovalčíková vie, ako na to!
Veľké trápenie našich známych tvárí: Ako správne pripraviť včelie úliky? Janka Kovalčíková vie, ako na to!
Aj vianočný špeciál tretej série šou Pečie celé Slovensko prinesie vtipné, ale aj náročné momenty. Koho...
VIDEO: Tento recept dnes už takmer nikto nerobí a pritom je to najväčšia pochúťka. Fantastické SLONIE ŽRÁDLO
VIDEO: Tento recept dnes už takmer nikto nerobí a pritom je to najväčšia pochúťka. Fantastické SLONIE ŽRÁDLO
Fantastický šalát, ktorý poznáte pod názvom Slonie žrádlo, sa v našej rodine pripravoval veľmi často...
Účinné domáce medicíny, ktoré zatočia s prechladnutím, chrípkou a posilnia imunitu
Účinné domáce medicíny, ktoré zatočia s prechladnutím, chrípkou a posilnia imunitu
Prírodní bojovníci proti prechladnutiu, chrípke i na posilnenie imunity. Správnou kombináciou týchto dostupných...