Pridať recept

Kyslá fazuľová, bez mlieka

Kyslá fazuľová, bez mlieka
Zdroj: Henrieta Peškovičová

ingrediencie

1 kg
fazuľové struky
3 ks
zemiaky typu A
hrstí
kôpor
podľa chuti
šťava z polovice citróna
2 strúčiky
cesnaku
1 ks
paštrnák alebo pár ružičiek karfiolu
trochu
alebo pár ružičiek karfiolu

postup

Mama vždy robievala famózne kyslé zemiaky. Polievku bielu, s kôprom či bez neho. Mliečnu. Mlieko mi však už pred rokmi prestalo chutiť. Ako vegetarián v ňom nevidím pre výživu (moju) zmysel a tak sme ho „pasterizáka riedeného“ viac nekupovali. Aj tak poctivá mliečna chuť hustého, práve nadojeného mlieka v ňom už dávno nie je. Máme radi tvaroh a syry, ale to je tak všetko. Tak.

No máme radi aj kyslé polievky, biele, tak som sa ich naučila robiť bezmliečne. Kyslasté, kôprom voňajúce, lahodné. Dobré. A plné bielkovín, lebo strukovina J

Žltučké fazuľové struky som dostala od kamarátky Vandy. Bolo ich veľa a tak som sa rozdelila aj so susedmi. Vždy sa tak zvykneme deliť o dobré veci. V tom je pridaná láskavosť k jedlu, ktoré si varíme.
Na túto polievku ich potrebujete viac, k nim zemiaky a poriadne voňavý kôpor. Poďme na to :)

TIP: deťom som túto polievku pred pridaním citróna vymixovala. Staršia si sama pridala pár kvapiek. 

 

1.

Zemiaky a paštrnák ošúpte a zvlášť ich uvarte vo vode. V osolenej vode tak, aby neboli úplne mäkké. Pustia do vody škrob, aby ho potom v polievke nebolo veľa, tak ich prenesieme. Do druhého hrnca si dáme variť očistené fazuľové struky. Tie čistíme tak, že z nich zrežeme končeky a nakrájame ich na cca 2cm kúsky.

 
2.

Na tuku osmahneme struky s nadrobno posekaným cesnakom, pridáme soľ, bobkový list a povaríme zaliate vývarom zo zemiakov a vodou . Pred dovarením vymixujeme časť zemiakov s paštrnákom a zahustíme fazuľovú zmes spolu s troškou citrónovej šťavy a nasekaným kôprom. Zvyšok zemiakov -scedených pridáme tiež.

3.

Prevaríme len chvíľočku, aby boli ingrediencie premiešané a domäkka a podávame. Ak sa vám zdá komplikované variť vo dvoch hrncoch, varte to v jednom a zemiaky nakrájané na kocky varte spolu so strukmi a paštrnákom.

4.

TIP: lahôdkou je zohriaty kokosový tuk s červenou mletou paprikou/ kurkumou a týmto poliať polievku...dodá jej zvláštnu chuť. Skúste, parádnu vychytávkou je aj nasekaný medvedí cesnak

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať