Pridať recept

Dvojitý krémeš

ingrediencie

1 ks
rozvaľkané lístkové cesto
400 ml
mlieka
30 g
kkuričného škrobu
4 PL
kryštálového cukru
1 ks
vanilkový lusk
3 ks
vajcia
5
želatíny
120 ml
šľahačky

postup

Jednoduchý ale veľmi chutný recept na najväčšiu klasiku - krémeš.

1.
Lístkové cesto rozložíme na opačnú stranu plechu, vyrovnáme, popicháme po celej ploche vidličkou a dáme piecť na 200 stupňov asi 12-15 minút do zlatohneda. Počas pečenia sa cesto môže nafúknuť, ale po dopečení to vyriešime :-).
 
2.
Na krém dáme variť mlieko so semienkami z vanilkového lusku. Medzitým si v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, potom pridáme škrob, rozmiešame.
3.
Vajíčkovú zmes zalejeme zovretým mliekom s vanilkou, premiešame, vlejeme späť do hrnca a dáme variť. Varíme asi 2-3 minúty do zhustnutia. Odstavíme z ohňa, necháme za občasnho miešania vychladnúť.
4.
Medzitým si dáme do misky so studenou vodou napučať želatínu a vyšľaháme šľahačku do tuha. Upečený a vychladnutý plát lístkového cesta rozdelíme po dĺžke na tri rovnako široké pásy.
5.
Napučanú želatínu vyžmýkame a rozpustíme vo vlažnej pudingovej zmesi a necháme ďalej chladnúť. Do vychladnutej pudingovej zmesi zľahka vmiešame šľahačku a dáme do chladničky vychladnúť a stuhnúť. Výsledkom bude tuhšia (nie úplne tuhá) zmes, ktorú potom dáme do zdobiaceho sáčku s väčším otvorom a nanášame ju na pláty upečeného cesta.
6.
Odporúčam pláty upečeného cesta otočiť tak, aby sme mali zvlnenú stranu naspodku a na rovnú stranu nanášame krém. Prekryjeme druhou vrstvou opäť tak, aby bola hladká strana na vrchu, nanesieme druhú polovicu krému a prikryjeme poslednou vrstvou cesta, hladkým nahor. Uhladíme krém, ktorý môže trochu vytekať bokom a koláč dáme do chladničky.
7.
Dobre stuhnutý koláč sa lepšie krája a servíruje. Cesto jemne nasiakne vlhkosť z krému a lepšie chutí. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Krájame zúbkatým nožom riadne vychladené.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Krémeš z lístkového cesta
Najlepšie recepty na dokonalý krémeš bez čakania: Takto vám už plnka NIKDY nevytečie a vždy sa podarí nakrájať, tieto finty si zapíšte!
Hľadáte inšpiráciu, čo cez víkend upiecť alebo vás len prepadla chuť na sladké? Máme pre vás úžasné...
Juhoslovanský krémeš
Juhoslovanský krémeš: Dokonalé splynutie orechového cesta a pudingového krému
Krémeše existujú v rôznych podobách. Tento je skutočne krásny a navyše v sebe ukrýva delikátny orechový korpus.
Fantastické medové rezy
Vianočná bleskovka, žiadne vaľkanie! Tento recept na medový krémeš priniesla kamarátka z Maďarska a nemá chybu!
Prinášame tradičný recept na medový krémeš priamo od našich južných susedov. Výborný koláč, ktorý...
Jablkovo-orechový krémeš z lístkového cesta
Ohromný jablkovo-orechový krémeš z lístkového cesta, oveľa lepší ako klasický! VIDEORECEPT
Výborný jablkovo-orechový krémeš, ktorý schová do vrecka aj ten tradičný.
TOP 10 krémových zákuskov
TOP 10 krémových zákuskov (nielen) na blížiace sa sviatky
Vybrali sme desať najlepších dezertov za posledný mesiac, ktoré vás celkom určite inšpirujú a nadchnú.