Vianočný veniec s orechmi a čokoládou
12
porcií
85
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Na cesto:
490
g
hladká múka
1
štipka
soľ
1
balíček
Droždie Dr.Oetker
2
balíčky
Vanilínový cukor Dr.Oetker
270
ml
vlažné mlieko
40
g
zmäknuté maslo
Na náplň:
125
ml
mlieko
125
g
mleté vlašské orechy
50
g
práškový cukor
1
balíček
vanilkový cukor Dr Oetker
80
g
mleté detské piškóty
1
balíček
Poleva de Luxe extra tmavá
2
ks
vajce
postup
1.
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so soľou, droždím a vanilínovým cukrom. Pridáme mlieko a maslo a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
2.
Na prípravu náplne nalejeme do kastrólika mlieko. Pridáme orechy, cukor a vanilkový cukor a asi 1 minútu povaríme. Nakoniec pridáme piškóty, vareškou vymiešame dohladka a necháme vychladnúť. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale, vmiešame do orechovej náplne spolu s vajcami a vymiešame dohladka.
3.
Cesto rozdelíme na polovice. Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme z každej polovice pomocou váľka pláty s rozmermi
20 x 40 cm. Oba pláty potrieme náplňou a zrolujeme. Spletieme a nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 160 °C,
Teplovzdušná rúra: 140 °C,
Plynová rúra: stupeň 2,
Doba pečenia: asi 40 minút.
4.
Veniec necháme krátko vychladnúť a potom ho vyklopíme na podnos. Necháme úplne vychladnúť a pocukrujeme.
5.
TIP: Do náplne môžeme pridať hrozienka, kandizované ovocie alebo brusnice.
Podobné recepty
Tradičná veľkonočná hrudka či SYREK: To je najväčšia pochúťka, stačia dve suroviny a kráľovské pohostenie máte na stole
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.