Pridať recept

Prekladané pagáčiky s Cerou

ingrediencie

1 kg
hladká múka špeciál
400 ml
mlieko vlažné
200 ml
rastlinný olej
4 KL
soľ
2 ks
vajcia
84 g
čerstvé droždie (2 kocky)
250 g
cera (postrúhať na vymiesené, rozvaľkané cesto)

Na posypanie:

ks
tvrdý syr, sezam, rasca

Na potretie:

2 ks
vajce

postup

Výborné, ľahučké pagáčiky, vhodné na Vianoce alebo hocikedy nám zachutia!

1.
Cesto: z časti vlažného mlieka, 1 lyžičky cukru a trochu múky si pripravíme kvások, necháme ho vykysnúť, asi 10 minút.
 
2.
Múku preosejeme, pridáme soľ, olej, vajíčka, vykysnutý kvások a zvyšné mlieko. Vymiesime hladké, vláčne cesto, ktoré sa oddeľuje od misy. Ak by bolo cesto husté, môže sa pridať vlažné mlieko. S cestom hneď pracujeme.
3.
Na doske ho rozvaľkáme asi do výšky 1 cm, postrúhame po celom povrchu stuhnutú ceru z chladničky a cesto zložíme, približne asi tretiny cesta preložíme cez seba a takto zložené cesto tak isto preložíme, vznikne obdĺžnik. Prikryjeme utierkou. Necháme postáť 30 minút. Celý postup opakujeme spolu 3 krát.
4.
Potom ho rozvaľkáme na doske na výšku 1 cm. Formičkou vykrajujeme malé pagáčiky, ktoré kladieme na plech, vyložený papierom na pečenie.
5.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom, sézamom, rascou, podľa chuti. Upečieme pri teplote 200°C, do zlatista. Teplota je orientačná. Dobrú chuť!
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať