Pridať recept

Orechové košíčky so slaným karamelom a čokoládovou polevou

Orechové košíčky so slaným karamelom a čokoládovou polevou
Zdroj: Hera

ingrediencie

250 g
hladká múka
50 g
mleté lieskové oriešky
200 g
HERA maslová
100 g
práškový cukor
3 ks
žĺtok

Krém:

250 g
kryštálový cukor
120 g
HERA maslová
120 g
smotana na šľahanie
1/2 ČL
soľ

Čokoládová poleva:

150 g
horká čokoláda (70%)
150 g
smotana na šľahanie

Na ozdobu:

ks
lieskové oriešky alebo mandle

postup

Vianočné obdobie je opradené celým radom tradícií. Čo by to bolo za sviatky bez vianočného stromčeka, štedrovečernej večere, kolied, vianočných koláčikov a bozkom pod imelom? No a čo ešte robí ozajstnú vianočnú atmosféru? Vôňa sladkých dobrôt nesúca sa z kuchyne celou domácnosťou.

1.
Pripravte si suroviny na košíčky. Hera musí byť vychladená. Čo najrýchlejšie vymieste nelepivé cesto, aby sa príliš nezahrialo. Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na hodinu až dve odpočinúť do chladničky.
Orechové košíčky so slaným karamelom a čokoládovou polevou
Orechové košíčky so slaným karamelom a čokoládovou polevou
Zdroj: Hera
 
2.
Potom cesto vytiahnite a po malých kúskoch ho vtlačte do formičiek na košíčky. Pečte v rúre predhriatej na 150 °C, zhruba pol hodiny, kým košíčky nechytia zlatý nádych.
3.
Potom ich nechajte trochu vychladnúť a vyklopte z formičiek. Následne nechajte vychladnúť úplne.
Orechové košíčky so slaným karamelom a čokoládovou polevou
Orechové košíčky so slaným karamelom a čokoládovou polevou
Zdroj: Hera
4.
Pripravte si karamel. Tretinu cukru nasypte do nerezového hrnca, ktorý zahrievajte na strednom ohni. Keď sa začne cukor rozpúšťať, pridajte ďalšiu tretinu cukru. Opäť čakajte, až sa cukor rozpustí a pridajte zvyšok cukru. Po celú dobu miešajte, pokým získa cukor karamelovú farbu.
Orechové košíčky so slaným karamelom a čokoládovou polevou
Orechové košíčky so slaným karamelom a čokoládovou polevou
Zdroj: Hera
5.
Hrniec dajte dole z ohňa a primiešajte rastlinnú tukovú nátierku Hera. Ak sa vám začnú robiť hrudky, vráťte hrniec na chvíľu späť nad oheň a miešajte, kým nevytvoríte hladkú zmes bez hrudiek. Zložte z ohňa a po malých dávkach prilievajte do karamelu smotanu. Dochuťte trochou soli. Karamel tým získa zaujímavú chuť. Miešajte a nechajte pomaly vychladnúť.
6.
Karamel nalejte do košíčkov a nechajte vychladnúť úplne. Medzitým si pripravte čokoládovú polevu.
7.
V hrnci priveďte do varu smotanu. Odstavte z plameňa a nalámte do nej čokoládu. Nechajte päť minút odstáť, a potom vyšľahajte metličkou. Touto teplou čokoládou zalejte karamel v orechových košíčkoch. Vrch ozdobte lieskovým orieškom, mandľou alebo nasekanými orechmi.
8.
Nechajte úplne vychladnúť. Košíčky krásne zmäknú a sú na pohľad i chuť dokonalé.
Orechové košíčky so slaným karamelom a čokoládovou polevou
Orechové košíčky so slaným karamelom a čokoládovou polevou
Zdroj: Hera
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať