Pridať recept

FOTORECEPT: Hriatô

3
porcie
10
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

200 ml
slivovica
1 PL
med
100 ml
voda
trochu
maslo
trochu
mäta prieporná

postup

Hriatô, alebo ako sa u nás hovorilo hriate, robievame každé Vianoce ako prípitok pri štedrovečernej večeri.

1.
Hriatô pripravujeme v zásade čerstvé, teda len toľko koľko momentálne spotrebujeme. Ak rátame asi 1 dl na osobu tak toto množstvo je pre 3 osoby. Rátame 1 diel vody na 2 diely slivovice.
Hriatô
Hriatô
Zdroj: evauhlik
 
2.
Mätu priepornú, čerstvú alebo sušenú zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút prikryté vylúhovať.
Hriatô
Hriatô
Zdroj: evauhlik
3.
Potom scedíme, pridáme med, slivovicu a povaríme len toľko aby hodilo pár bubliniek, ihneď odstavíme.
Hriatô
Hriatô
Zdroj: evauhlik
4.
Podávame v malých keramických hrnčekoch s uškom. Do každého dáme kúštik masla, ak sme uvarili viac, prelejeme hriatô do džbánika, postavíme nad oheň a zohrievame, ale hlavne rýchlo vypijeme :-)
Hriatô
Hriatô
Zdroj: evauhlik
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
rtxr
22.12.2018 02:38 | |
+1 -0
Vážená pani, ak Vy v Starej Turej pripravujete "hriatô" na tento spôsob, skúste to nazývať inak. Pravé slovenské "hriatô" musí mať škvarenú slaninu. Takže žiadne maslo. Veľmi si mýlite pojmy a zavádzate návštevníkov Vašej stránky.