Pridať recept

Tekvicová polievka

ingrediencie

350 g
tekvica
2 ks
veľká mrkva
ks
2cm zázvorového koreňa
ks
menšia buľva zeleru
4 strúčiky
cesnaku
ks
bobkový list, soľ a šafran

postup

Ako inak a zas inak :) Tekvíc je veľa druhov, u nás najobľúbenejšia hokkaido a biela, no aj takáto maslová je super. Nie je to tá tradičná biela, ani tá ako fľaška, ani tá muškátová (tá nám vôbec nechutí). Tekvice sú fajn zelenina, lebo sú sýte, obsahujú betakarotén a provitamín A, Vitamín C, má vysoký obsah olejov a vlákniny, obsahuje draslík a naviac má málo kalórií. A ľahko sa pripravuje.

K tekvici nezameniteľne patria aromatické korene ako zázvor, galang, cesnak, cibuľa, bylinky alebo škorica a badián, kardamón.. Ak chcete tekvicu skladovať lebo ju celú na jeden krát neminiete, vydlabte z nej jaderníka zabaľte do potravinovej fólie. V chlade tak vydrží aj týždeň. Tekvica je dobrá na sladko i na slano. Na hrianku, na tortu, do koláča s jablkom a makom, do polievky so všetkým, do smoothie, do džemu. Teraz píšeme spolu recept na polievku, no súčasťou prípravy bola vzájomne aj nátierka s tofu.

1.

Do vriacej vody pridajte šafran a bobkový list. Pridajte najemno nastrúhanú tekvicu, mrkvu a zeler. Prevarte s cesnakom, bobkovým listom a troškou soli a zázvorom. Nevarte dlho, prídete o vitamíny. Po zovretí vody po nastrúhaní zmesi asi 2minúty. Potom sceďte do mixéra zmes zeleniny, vymixujte do hladka. Nezabudnite vytiahnuť bobkový list pred mixovaním, naopak, vložiť môžete zázvor ak máte radi pikantnejšie polievky.

 
2.

Vývar z polievky môžete použiť ako som poradila vyššie. Alebo ním doriediť polievku podľa chuti. My sme kombinovali textúru nevymixovanej zmesi a vymixovaného krému s pažítkou :)

3.

TIP: ak máte gázu, vyškriabané tekvicové jadierka s dužinou do nej zabaľte a vyvarte vo vode, pustia olej, živiny a vývar môžete použiť napríklad na risotto, alebo zaliať ním kus kus :)

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať