Pridať recept

Juhoslovanský krémeš

ingrediencie

400 g
lístkové cesto

Piškóta

5 ks
vajce
200 g
kryštálový cukor
80 g
mleté orechy
4 PL
polohrubá múka
1/2 balíček
prášok do pečiva

Plnka

500 ml
mlieko
5 PL
hladká múka
1 balíček
vanilkový cukor
250 g
maslo
200 g
práškový cukor
3 PL
rum

postup

1.
Lístkové cesto rozdelíme na 2 časti. Každú rozvaľkáme na veľkosť plechu, ktorý pokropíme vodou a upečieme. Necháme vychladnúť.
 
2.
Piškóta: bielky vyšľaháme do peny, po lyžiciach zašľaháme cukor, pridáme žĺtky, múku zmiešanú s práškom do pečiva, orechy. Upečieme na papieri a necháme vychladnúť.
3.
Plnka: múku zmiešame s polovicou mlieka, do druhej polovice pridáme vanilkový cukor a uvaríme na hustú kašu. Necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s cukrom a po častiach pridávame vychladnutú kašu a nakoniec rum.
4.
Ukladáme nasledovne: lístkové cesto, naň rozotrieme polovicu plnky, orechovú piškótu, druhú polovicu plnky a na povrch druhé lístkové cesto. Zaťažíme aspoň na dve hodiny. Povrch poprášime práškovým cukrom a pokrájame na úhľadné rezy.
Juhoslovanský krémeš
Juhoslovanský krémeš
Zdroj: BlazenaSadovska
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
heeleen
23.11.2019 20:15 | |
+1 -0
Prečítajte si prosím recept ešte raz. Do plnky vajce nejde. Piškotový korpus sa pečie väčšinou pri 180 stupňoch celzia - záleží ako vaša rúra pečie.Ďalej pani píše, že do cesta ide 5 vajec a rozmer hlbokého pelechu býva približne 31x36 cm (vnútorný rozmer plechu).Dúfam že vám to pomôže a zákusok sa podarí.
milan196514
23.11.2019 18:41 | |
+3 -5
Napíše už niektorá kuchárka už konečne rozmery plechu a teploty ? či len špekulovať o balíčku vajcia a že mne sa tento koláčik vydaril ?
majka1209
28.12.2018 19:22 | |
+2 -2
Orechové cesto vyzerá byť s kakaom, ktoré vôbec nie je spomenuté....v iných receptoch na tento krémeš to kakao je....asi tu je chyba.
BlazenaSadovska
26.4.2019 13:27 | |
+1 -1
Nie je v ňom kakao. Ja mám recept bez kakaa, urobia to orechy. Ale keď Vám tam chýba, tak kľudne urobte s kakaom podľa iného receptu...
jarusa15
23.11.2019 14:00 | |
+4 -3
Tento kolac peciem pomaly uz 20 rokov a v original recepte nikdy nebolo kakao. Farba cesta je tak ako sa pise tmava od orechov. Mozno mate recept od niekoho, kto si to prisposobil k farbe - dodal kakao.
Podobné články
Lístkové cesto
Vynikajúce expresné dezerty z lístkového cesta
5 super rýchlych dezertov, ktoré famózne chutia a sú hotové skôr, ako sa nečakaná návšteva stihne usadiť.
Fantastické medové rezy
Vianočná bleskovka, žiadne vaľkanie! Tento recept na medový krémeš priniesla kamarátka z Maďarska a nemá chybu!
Prinášame tradičný recept na medový krémeš priamo od našich južných susedov. Výborný koláč, ktorý...
Juhoslovanský krémeš
Juhoslovanský krémeš: Dokonalé splynutie orechového cesta a pudingového krému
Krémeše existujú v rôznych podobách. Tento je skutočne krásny a navyše v sebe ukrýva delikátny orechový korpus.
Jablkovo-orechový krémeš z lístkového cesta
Ohromný jablkovo-orechový krémeš z lístkového cesta, oveľa lepší ako klasický! VIDEORECEPT
Výborný jablkovo-orechový krémeš, ktorý schová do vrecka aj ten tradičný.
TOP 10 krémových zákuskov
TOP 10 krémových zákuskov (nielen) na blížiace sa sviatky
Vybrali sme desať najlepších dezertov za posledný mesiac, ktoré vás celkom určite inšpirujú a nadchnú.