Pridať recept

Pizza napoletana

ingrediencie

500 g
hrubá múka
10 g
soľ
10 g
čerstvé droždie
325 ml
vlažná voda
trochu
strúhanka

Príloha

300 g
konzervované paradajky
soľ
čerstvé mleté čierne korenie
4 PL
extra panenský olivový olej
25 g
nastrúhaný parmezán
lístky bazalky
150 g
mozzarella

postup

1.
Rúru vyhrejeme na 250 °C. Do väčšej misky dáme múku a soľ. Droždie rozpustíme vo vlažnej vode, postupne pridáme k múke a dôkladne premiešame, aby vzniklo cesto. Keď je cesto príliš lepkavé, pridáme viac múky. Z cesta vytvarujeme bochník, zakryjeme utierkou a necháme 5 minút oddýchnuť. Potom cesto 8 – 10 minút miesime a napokon ho rozdelíme na dve časti. Každú časť miesime osobitne ešte niekoľko minút a potom z nej vytvoríme bochník. Bochníky cesta položíme na pomúčenú kuchynskú utierku a zakryjeme inou, mierne navlhčenou utierkou. Dáme kysnúť na 30 minút na teplé miesto.
 
2.
Medzitým dáme do misky paradajky, trocha ich rozpučíme vidličkou, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame. Čistú pracovnú dosku jemne pomúčime a roztiahneme na nej cesto tak, že z bochníka vznikne kruh s priemerom asi 35 – 40 cm, ktorý je približne rovnako hrubý ako palacinka (musíme dať pozor, aby sa cesto neroztrhlo), ale po obvode trocha hrubší. To isté urobíme aj s druhým bochníkom cesta. Dva väčšie plechy posypeme strúhankou a položíme na ne cesto na pizze.
3.
Každý kruh cesta rovnomerne natrieme roztlačenými paradajkami – nesmie ich byť veľa, aby sa pizze nepremočili. Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme parmezánom, pridáme niekoľko bazalkových lístkov (alebo sušené oregano) a navrch dáme kúsky mozzarelly. Vložíme do rúry na 7 minút (alebo na dlhšie, aby bola pizza chrumkavejšia). Vyberieme z rúry, znova pokvapkáme olivovým olejom a hneď konzumujeme.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Chutné pizzovníky z kysnutého cesta
Chutné pizzovníky z kysnutého cesta
U nás je to jedlo, ktoré všetci milujeme a pochutíme si na tom celá rodina, verím, že aj Vám bude chutiť.
Chlieb ako pizza
10 neodolateľných receptov, inšpirovaných talianskou PIZZOU
Keď máte chuť na pizzu, ale viete, že ju nezjete celú..., skúste jeden z nasledujúcich receptov.
Pizza cesto
TOP 3 cestá na pizzu
Zistite, ktoré cesto je ten najlepší odrazový mostík k dokonalému kúsku pizze.
Pizza napoletana
Pizza - po stopách minulosti
Ak spomenieme taliansku kuchyňu, každého hneď napadne pizza. Pizzu môžeme pripraviť na tisícky spôsobov,...
Videorecept: Chrumkavá cuketová pizza
3x zdravá a ľahká pizza bez múky
Už nemusíte mať výčitky, keď zjete celú pizzu na posedenie.
Talianska kuchyna2
Talianska kuchyňa, história pizze a delenie cestovín
Talianska kuchyňa je národná kuchyňa Talianska, ktorou sa inšpirovalo mnoho daľších krajín. Využíva rôzne...