Pridať recept

Fašírka plnená špenátom

6
porcií
105
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 PL
extra panenský olivový olej
2 ks
cibuľa
6 strúčikov
cesnaku
1 konzerva
paradajka
150 ml
kurací vývar
1 KL
sušené bylinky
500 g
listový špenát
2 PL
kyslá smotana
1/2 KL
muškátový oriešok
450 g
hovädzie mäso mleté
450 g
bravčové mäso mleté
1 stonka
vňaťový zeler
1 ks
mrkva
50 g
ovsená vločka
2 KL
čerstvý tymián
5 PL
polotučné mlieko
1 ks
vajce
2 KL
dijonská horčica
podľa chuti
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie

postup

1.
Na strednom ohni rozohrejeme v panvici olej. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pražíme za častého miešania asi 5 minút alebo tak dlho, kým cibuľa nie je zlatistá a mäkká.
 
2.
Polovicu cibuľovej zmesi prenesieme do veľkej misy a odložíme nabok. K cibuli v panvici pridáme paradajky aj so šťavou, vývar a bylinky. Podľa chuti posolíme a okoreníme. Necháme zovrieť, prikryjeme a pomaly dusíme. Občas premiešame.
3.
Medzitým si pripravíme fašírku. Rúru predhrejeme na 180°C. Špenát umyjeme a dáme do veľkej panvice. Prikryjeme dobre tesniacou pokrievkou a na silnom ohni pomaly dusíme 2-3 minúty, aby špenát zvädol.
4.
Špenát preložíme do sita a scedíme. Necháme ho troška vychladnúť, potom z neho z rukami vytlačíme prebytočnú vodu, pokrájame ho nahrubo a dáme do misy. Vmiešame kyslú smotanu, ochutíme polovicou muškátového orieška a okoreníme.
5.
Hovädzie aj bravčové mäso dáme do misy s nadrobno nakrájanou cibuľou. Pridáme nadrobno pokrájaný zeler, postrúhanú mrkvu, ovsené vločky, tymian, mlieko, rozšľahané vajce, horčicu a zvyšnú 1/4 muškátového orieška. Podľa chuti posolíme a okoreníme. Všetky prísady dôkladne premiešame rukami.
6.
Na pracovnú plochu rozprestrieme priľnavú kuchynskú fóliu a doprostred položíme mäsovú zmes. Kuchynskou stierkou z mäsa vytvoríme obdĺžnik s rozmermi asi 25 x 20 cm. Naň rozprestrieme špenát. Potom roládu od užšieho okraja zvinieme, pri práci si pomáhame fóliou. Boky hotovej rolády upravíme a preložíme ju na pekáč s nelepivým povrchom. Fóliu vyhodíme.
7.
Fašírku vložíme do stredu rúry a neprikrytú pečieme asi 45 minút. Vyberieme ju a povrch trochu potrieme paradajkovou omáčkou. Ak si nie sme istí, či je prepečená až do stredu, pichneme do nej grilovacou ihlou, po niekoľkých sekundách ju vytiahneme a zľahka si ňou prejdeme po chrbte ruky. Mala by byť veľmi horúca.
8.
Hotovú fašírku vyberieme z rúry, prikryjeme alobalom a necháme 10 minút odpočívať. Potom ju pokrájame a podávame so zvyškom paradajkovej omáčky.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Špenát a vajíčko
Privítajte jar s 10 špenátovými delikatesami
Desať inšpirácií na špenátové pochúťky, ktorým skrátka neodoláte.
Špenát je super! Zelená nátierka pre vaše zdravie
Špenát vykupujem na trhoch vo veľkom. Čerstvé listy chrúmem k polievkam, k obedu len tak. Tuhá a krásna...
Root vegetables
Viete, ktorú zeleninu by ste mali mať počas leta doma? Pozrite sa, či máte aspoň jednu!
Lokálnu zelenina je zdravá, dokonale čerstvá a nemusí sa dovážať. Viete ktorých päť superpotravín v lete...
Prečo je špenát dokonalým prostriedkom na chudnutie
Prečo je špenát dokonalým prostriedkom na chudnutie
Keď ide o špenát, je čas zahryznúť sa doňho! Nielen preto, že jeho listy posilňujú naše kosti, ale aj preto,...
Mleté mäso
Mleté mäso zosivelo - dá sa ešte jesť? Ak sa to stalo aj vám, toto by ste mali vedieť
Mleté mäso má v závislosti od druhu zvyčajne svetloružovú alebo červenú farbu. Niekedy však môže byť...