Pridať recept

FOTORECEPT: Domáca bravčová šunka

20
porcií
150
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 kg
bravčové pliecko
13 g
rýchlosoľ
1 KL
práškový cukor
1 KL
soľ

postup

1.

Mäso nakrájame na hrubšie pásy alebo kocky a prehnetieme mlynčekom na mäso, ale bez nádstavca s dierkami a nožov, nebudeme mäso mlieť, ale hniesť iba špirálou v mlynčeku.

Fotorecept: Domáca bravčová šunka
Fotorecept: Domáca bravčová šunka
Zdroj: rennatte
 
2.

Takto prehnetené mäso osolíme, ocukrujeme a rukami dobre vymiesime, tak že budeme soľ vtláčať do mäsa a hniesť medzi prstami až začne byť mazlavé.

Fotorecept: Domáca bravčová šunka
Fotorecept: Domáca bravčová šunka
Zdroj: rennatte
3.

Dáme do nádoby, dobre uzavrieme a odložíme na 2 dni do chladničky.

Fotorecept: Domáca bravčová šunka
Fotorecept: Domáca bravčová šunka
Zdroj: rennatte
4.

Po dvoch dňoch mäso preložíme do misy a znova dobre prehnetieme.

Fotorecept: Domáca bravčová šunka
Fotorecept: Domáca bravčová šunka
Zdroj: rennatte
5.

Do šunkovaru vložíme mikroténový sáčik a po častiach vkladáme mäso a dobre utláčame, po naplnení sáčik zviažeme, tak aby sa do mäsa nedostala voda, uzavrieme šunkovar a pevne stlačíme.

Fotorecept: Domáca bravčová šunka
Fotorecept: Domáca bravčová šunka
Zdroj: rennatte
6.

Dáme do hrnca s vodou, tak aby šunkovar bol ponorený vo vode.

Fotorecept: Domáca bravčová šunka
Fotorecept: Domáca bravčová šunka
Zdroj: rennatte
7.

vložíme teplomer a prikryjeme pokrievkou, dáme variť, voda nesmie vrieť, teplotu udržujeme medzi 75-80°C 2 hodiny. Po dvoch hodinách vodu vylejeme a šunkovar necháme vychladnúť, vyberieme šunku so šunkovaru a necháme ešte v chladnúť, po úplnom vychladnutí krájame na plátky.

Fotorecept: Domáca bravčová šunka
Fotorecept: Domáca bravčová šunka
Zdroj: rennatte
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
12.6.2013 12:36 | |
+43 -21
Velmi rá by som sa vám pozrel na pečienku - rýchlosol , tak to je totálna katastrofa...ozaj dobrá šunka a jej odrody sa robia trošku ináč ...
Podobné články
Filip Urbanič
Treba ísť von, nebáť sa vyskúšať to, makať, učiť sa, byť pokorný a vedieť prijať aj kritiku, odkazuje Filip Urbanič všetkým mladým kuchárom (podcast)
Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je „mladá puška" z Dánska a budúci šéfkuchár, Filip Urbanič.
Roman
Šokujúce zistenie Romana, experta na mäso: Myslíte si, že viete, ako sa delí hovädzie mäso? Pravda je však úplne iná! Vyvrátil aj tento mýtus (podcast)
Aj vy radi chodievate do mäsiarstva? Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je expert na mäso...
Chutný podcast - Tomáš Sika
Baví má nápad v jedle a hlavne to, že je poctivo urobené, hovorí Tomáš Sika (podcast)
Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je majiteľ reštaurácie MENJU, Tomáš Sika.
Šéfkuchár Palo Sekerka
Je pre nás dôležité, aby vynikli ľudia, od ktorých máme suroviny. To, čo ide na tanier, je z 80% práve ich práca, hovorí šéfkuchár Palo Sekerka
Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je šéfkuchár, Palo Sekerka a jeho partnerka Lucia Hô-Chí.
Sofia Palečková
Gastro určite nie je pre každého, ale ak sa v tom nájdete, tak potom nie je o čom, hovorí Sofia, študentka hotelovej akadémie (podcast)
Zaujíma vás, ako prebiehajú praktické maturity na hotelovej akadémii či stáž v zahraničí? Vypočujte si...