FOTORECEPT: Domáca bravčová šunka
ingrediencie
postup
Mäso nakrájame na hrubšie pásy alebo kocky a prehnetieme mlynčekom na mäso, ale bez nádstavca s dierkami a nožov, nebudeme mäso mlieť, ale hniesť iba špirálou v mlynčeku.
Takto prehnetené mäso osolíme, ocukrujeme a rukami dobre vymiesime, tak že budeme soľ vtláčať do mäsa a hniesť medzi prstami až začne byť mazlavé.
Dáme do nádoby, dobre uzavrieme a odložíme na 2 dni do chladničky.
Po dvoch dňoch mäso preložíme do misy a znova dobre prehnetieme.
Do šunkovaru vložíme mikroténový sáčik a po častiach vkladáme mäso a dobre utláčame, po naplnení sáčik zviažeme, tak aby sa do mäsa nedostala voda, uzavrieme šunkovar a pevne stlačíme.
Dáme do hrnca s vodou, tak aby šunkovar bol ponorený vo vode.
vložíme teplomer a prikryjeme pokrievkou, dáme variť, voda nesmie vrieť, teplotu udržujeme medzi 75-80°C 2 hodiny. Po dvoch hodinách vodu vylejeme a šunkovar necháme vychladnúť, vyberieme šunku so šunkovaru a necháme ešte v chladnúť, po úplnom vychladnutí krájame na plátky.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.