Pridať recept

Pšeničné pletenky

ingrediencie

Cesto

2 ks
vajce
50 g
droždie
2,5 dl
mlieko
1 dl
krupicový cukor
1 KL
kardamón
175 g
margarín
1/2 KL
soľ
11 dl
hladká múka

Plnka

1/2 PL
vanilkový cukor
3/4 dl
krupicový cukor
100 g
maslo
1 ks
vajce na potretie

postup

1.
Droždie rozpustíme v malom množstve mlieka. Keď sa celkom rozpustí prilejme aj zvyšnú časť mlieka, pridáme cukor, kardamóm, vajce a 8 dl múky. Zo surovín vypracujeme cesto, asi 5 - 6 minút pomocou varešky, kým nie je hladké a vláčne. Potom ho zakryjeme a necháme kysnúť 40 minút, teda kým nezíska dvojnásobný objem.
 
2.
Keď nám pekne vykysne zapracujeme do neho aj margarín (mal by mať izbovú teplotu), soľ a približne 3 dl múky. Opäť ho necháme prikryté kysnúť 20 - 30 minút.
3.
Na pomúčenej pracovnej doske ho prepracujeme a rozdelíme na 2 časti, z ktorých vyvaľkáme obdĺžniky s rozmermi 25 x 40 cm.
4.
Na plnku zmiešame všetky suroviny a pruh cesta ňou potrieme cez stred. Po oboch stranách (dlhších) urobíme zárezy smerom do stredu. Vzniknuté pásiky budeme prekladať jeden cez druhý, teda zo strany do stredu. Takto vytvoríme pletenky, ktoré opäť prikryjeme a necháme kysnúť aspoň pol hodiny. Potom ich potrieme vajcom, posypeme kryštálovým cukrom a pečieme pri teplote 200°C.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
TOP
Končí pôst, začína obdobie hojnosti: Tieto tradičné dobroty nesmú chýbať na veľkonočnom stole, tradície
Končí pôst, začína obdobie hojnosti: Tieto tradičné dobroty nesmú chýbať na veľkonočnom stole, tradície a zvyky Veľkej Noci približuje etnologička
Varená šunka, údené klobásky, domáca slaninka, chren, vajíčka či koláčiky. To je sviatočné menu, ktoré...
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Biele vlákna prechádzajúce cez šunku nie sú ničím zvláštnym a väčšina z nás im nevenuje pozornosť. Koniec...
Tu nájdete návod, ako skontrolovať, či sú vaše vajcia čerstvé. Päť spoľahlivých spôsobov
Tu nájdete návod, ako skontrolovať, či sú vaše vajcia čerstvé. Päť spoľahlivých spôsobov
Na prvý pohľad je ťažké posúdiť, ktoré vajcia sú čerstvé. Zvonka vyzerajú všetky veľmi podobne. Keď...
Raw meat sausage ready to be boiled in a red pot
Ako počas Veľkej Noci nepribrať? Tu je niekoľko rád od odborníka na výživu
Blížiace sa veľkonočné sviatky sú pre mnohých ľudí výzvou, obzvlášť pre tých na redukčnej diéte. Okolo...
Krémový špenát: Univerzálna, delikátna príloha
Zelený štvrtok: Recepty od raňajok až po večeru s pochúťkami zo špenátu, medvedieho cesnaku či mladej žihľavy
Zelený štvrtok so sebou prináša nádherné a najmä veľmi chutné recepty. Inšpirujte sa a vyberte si z našej...
Najkrajšie želé v tvare vajíčka. Stačí polhodina, úspech zaručený!
Najkrajšie veľkonočné želé v tvare vajíčka. Stačí polhodina, úspech zaručený!
Hľadáte inšpiráciu na originálne a zároveň jednoduché jedlo na prípravu na Veľkú noc? Máme pre vás niečo...