Pridať recept

Voňavé bochníky

12
porcií
200
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto

2 KL
mletá škorica
1 KL
zmes ďumbier, klinček a muškátový oriešok
1 KL
soľ
500 g
hladká múka
50 g
hnedý cukor
25 g
sušené droždie
50 g
maslo
175 ml
mlieko
25 g
kandizovaná citrónová kôra
olej na vymastenie
75 g
hrozienka
1 ks
vajce

Ozdoba

1 KL
olej
2 PL
krupicový cukor
6 PL
mlieko
3 PL
hladká múka

postup

1.
Preosejeme do väčšej misky múku, soľ, korenie a cukor. Maslo roztlačíme prstami a vložíme ho tiež do misky. Droždie rozmiešame s trochou teplého mlieka tak, aby nám vznikol kvások. Do múky urobíme jamku a tento kvások do nej vlejeme. Následne pridáme hrozienka, kôru, vajce a zvyšné mlieko.
 
2.
Z uvedených surovín vypracujeme cesto. Položíme ho no pomúčenú dosku a budeme ho miesiť približne 8 minút, kým nebude celkom vláčne. Misku vymastíme olejom a vložíme do neho spracované cesto. Zakryjeme ju utierkou a necháme kysnúť 120 minút. Teda kým nebude mať dvojnásobný objem.
3.
Potom ho vyklopíme a budeme s ním pracovať ešte 2 minúty. Potom ho rozdelíme na 12 častí, z ktorých vytvarujeme bochníky a tie rozložíme na plech. Potom ich prikryjeme a odložíme na teplé miesto na 25 minút, aby ešte vykysli.
4.
Hmota na ozdobu: Do múky vmiešame olej a polovicu mlieka, aby nám vznikla hustá hmota, ktorou naplníme cukrárske vrecko. Na bochníky, ktoré nám medzi časom vykysli nastriekame kríž a budeme ich piecť do zlatohneda pri teplote 200°C asi 20 minút.
5.
Glazúra: Do panvice nalejeme zvyšnú časť mlieka, pridáme cukor. Túto zmes privedieme do varu a budeme ju ešte ďalšie 2 minúty variť. Po vybratí bochníkov ich ihneď potrieme glazúrou, potom ich necháme vychladnúť na kovovej mriežke.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať