Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Torta z čierneho lesa

gurmanka
gurmanka
12
porcií
140
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie

ingrediencie

Krehké cesto

125 g
múka
1/2 KL
kypriaci prášok
1 štipka
soľ
60 g
maslo
2 PL
cukor
2 ks
žĺtok

Piškóta

7 ks
vajce
250 g
cukor
60 g
maslo
150 g
múka
50 g
škrobová múčka
50 g
kakao

Plnka

700 g
višne
3
číra želatína
1 štipka
mletý klinček
1 štipka
škorica
100 g
višňový džem
3 PL
višňovica
750 ml
šľahačková smotana
1 balíček
vanilkový cukor
2 balíčky
stužovač

Na ozdobu

1 ks
čokoláda na ozdobu

postup

1.
Z múky a ostatných surovín vypracujeme krehké cesto. Sformujeme ho do gule, zabalíme do fólie a dáme do chladničky najmenej na 30 minút.
2.
V teplom vodnom kúpeli vyšľaháme na piškótu vajcia s cukrom. Šľaháme tak dlho, kým nevznikne vlažný svetlý krém. Potom misku vyberieme z vodného kúpeľa a šľaháme, kým krém nevychladne.
3.
Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Rúru predhrejeme na 190°C. Formu vyložíme papierom na pečenie. Na vaječnú zmes preosejeme múku so škrobovou múčkou aj kakaovým práškom a zľahka vmiešame do krému. Postupne pridávame tekuté maslo.
4.
Formu naplníme cestom, povrch vyhladíme a pečieme 30-35 minút. Piškótu vyberieme z rúry a necháme 5 minút odpočívať. Potom ju vyklopíme a necháme vychladnúť. Teplotu v rúre znížime na 180°C. Piškótu vodorovne rozkrojíme na 3 pláty.
5.
Krehké cesto rozvaľkáme. Vykrojíme kruhový plát s priemerom 26 cm a niekoľkokrát ho poprepichujeme vidličkou. Plát dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 10-12 minút do zlatohneda. Vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.
6.
Na plnku umyjeme čerstvé višne, vykôstkujeme, obtrháme stopky a povaríme v 200 ml vody. Necháme vychladnúť, šťavu precedíme a odložíme. Takisto necháme odkvapkať kompótové višne. Želatínu zalejeme studenou vodou a prikrytú necháme napučať asi 10 minút; 250 ml šťavy zohrejeme s mletými klinčekmi a škoricou. Po niekoľkých minútach škoricu odstránime. Želatínu vyžmýkame a rozpustíme v horúcej šťave. Necháme vychladnúť.
7.
Plát z krehkého cesta potrieme džemom. Naň položíme 1 piškótový plát, ktorý pokvapkáme trochou višňovice, potrieme polovicou višňovej šťavy a posypeme polovicou višní. Smotanu s vanilkovým cukrom a stužovačom vyšľaháme na hustú šľahačku. Vrstvu višní potrieme štvrtinou šľahačky.
8.
Potom priložíme druhý piškótový plát a takisto pokvapkáme pálenkou, potrieme zvyšnou višňovou šťavou a posypeme višňami. Navrch dáme ďalšiu štvrtinu šľahačky. Priložíme posledný piškótový plát a pokvapkáme zvyškom pálenky. Časť šľahačky dáme do zdobiaceho vrecka a zvyšnou šľahačkou potrieme tortu.
9.
Na tortu nahrubo nastrúhame čokoládu. Ozdobíme ju šľahačkou a višňami. Pokrájame na dieliky a podávame.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
gaza29
23.11.2013 11:06 | |
+1 -0
*501* velmi komplikovane.....
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Vajíčková nátierka s majonézou
Vajcia - postrach zdravej výživy alebo kvalitné bielkoviny?
Vajcia - postrach zdravej výživy alebo kvalitné bielkoviny?
Ak si neviete predstaviť ráno bez praženice, omelety alebo vajíčka uvareného natvrdo, tak ste na správnej adrese. No...
Šípkový čaj s medom
Vyberte sa na šípky, teraz je nato ten správny čas!
Vyberte sa na šípky, teraz je nato ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
vajce
Poznáte označenie vajíčok?
Poznáte označenie vajíčok?
Podľa akosti sa vajíčka rozdeľujú do dvoch tried, pre maloobchodný predaj sú určené iba čerstvé vajcia s označením A,...