Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Torta z čierneho lesa

gurmanka
gurmanka
12
porcií
140
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie

ingrediencie

Krehké cesto

125 g
múka
1/2 KL
kypriaci prášok
1 štipka
soľ
60 g
maslo
2 PL
cukor
2 ks
žĺtok

Piškóta

7 ks
vajce
250 g
cukor
60 g
maslo
150 g
múka
50 g
škrobová múčka
50 g
kakao

Plnka

700 g
višne
3
číra želatína
1 štipka
mletý klinček
1 štipka
škorica
100 g
višňový džem
3 PL
višňovica
750 ml
šľahačková smotana
1 balíček
vanilkový cukor
2 balíčky
stužovač

Na ozdobu

1 ks
čokoláda na ozdobu

postup

1.
Z múky a ostatných surovín vypracujeme krehké cesto. Sformujeme ho do gule, zabalíme do fólie a dáme do chladničky najmenej na 30 minút.
2.
V teplom vodnom kúpeli vyšľaháme na piškótu vajcia s cukrom. Šľaháme tak dlho, kým nevznikne vlažný svetlý krém. Potom misku vyberieme z vodného kúpeľa a šľaháme, kým krém nevychladne.
3.
Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Rúru predhrejeme na 190°C. Formu vyložíme papierom na pečenie. Na vaječnú zmes preosejeme múku so škrobovou múčkou aj kakaovým práškom a zľahka vmiešame do krému. Postupne pridávame tekuté maslo.
4.
Formu naplníme cestom, povrch vyhladíme a pečieme 30-35 minút. Piškótu vyberieme z rúry a necháme 5 minút odpočívať. Potom ju vyklopíme a necháme vychladnúť. Teplotu v rúre znížime na 180°C. Piškótu vodorovne rozkrojíme na 3 pláty.
5.
Krehké cesto rozvaľkáme. Vykrojíme kruhový plát s priemerom 26 cm a niekoľkokrát ho poprepichujeme vidličkou. Plát dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 10-12 minút do zlatohneda. Vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.
6.
Na plnku umyjeme čerstvé višne, vykôstkujeme, obtrháme stopky a povaríme v 200 ml vody. Necháme vychladnúť, šťavu precedíme a odložíme. Takisto necháme odkvapkať kompótové višne. Želatínu zalejeme studenou vodou a prikrytú necháme napučať asi 10 minút; 250 ml šťavy zohrejeme s mletými klinčekmi a škoricou. Po niekoľkých minútach škoricu odstránime. Želatínu vyžmýkame a rozpustíme v horúcej šťave. Necháme vychladnúť.
7.
Plát z krehkého cesta potrieme džemom. Naň položíme 1 piškótový plát, ktorý pokvapkáme trochou višňovice, potrieme polovicou višňovej šťavy a posypeme polovicou višní. Smotanu s vanilkovým cukrom a stužovačom vyšľaháme na hustú šľahačku. Vrstvu višní potrieme štvrtinou šľahačky.
8.
Potom priložíme druhý piškótový plát a takisto pokvapkáme pálenkou, potrieme zvyšnou višňovou šťavou a posypeme višňami. Navrch dáme ďalšiu štvrtinu šľahačky. Priložíme posledný piškótový plát a pokvapkáme zvyškom pálenky. Časť šľahačky dáme do zdobiaceho vrecka a zvyšnou šľahačkou potrieme tortu.
9.
Na tortu nahrubo nastrúhame čokoládu. Ozdobíme ju šľahačkou a višňami. Pokrájame na dieliky a podávame.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
gaza29
23.11.2013 11:06 | |
+1 -0
*501* velmi komplikovane.....
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
sezonne potraviny
Varte zo sezónnych surovín – je to zdravé a úsporné
Varte zo sezónnych surovín – je to zdravé a úsporné
Dnešný kulinársky trend je obracať zrak viac k regálom s cudzokrajnými surovinami. Skúšať nové chute a recepty je...
čučoriedkový džem
Čučoriedky sú kráľovnou medzi antioxidantami!
Čučoriedky sú kráľovnou medzi antioxidantami!
Modročierne bobule so šťavnatou dužinou majú osviežujúcu sladko-kyslú príchuť. Reč je o čučoriedkach, tom...
cuketa
Cuketa - ideálny pomocník na chudnutie a detox!
Cuketa - ideálny pomocník na chudnutie a detox!
Jej lesklá zelená šupka a svieža dužina sú v lete veľmi obľúbenou pochúťkou. Približne 90% plodu tvorí voda, zvyšok je...