Torta z čierneho lesa
12
porcií
140
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Krehké cesto
125
g
múka
1/2
KL
kypriaci prášok
1
štipka
soľ
60
g
maslo
2
PL
cukor
2
ks
žĺtok
Piškóta
7
ks
vajce
250
g
cukor
60
g
maslo
150
g
múka
50
g
škrobová múčka
50
g
kakao
Plnka
700
g
višne
3
plátky
číra želatína
1
štipka
mletý klinček
1
štipka
škorica
100
g
višňový džem
3
PL
višňovica
750
ml
šľahačková smotana
1
balíček
vanilkový cukor
2
balíčky
stužovač
Na ozdobu
1
ks
čokoláda na ozdobu
postup
1.
Z múky a ostatných surovín vypracujeme krehké cesto. Sformujeme ho do gule, zabalíme do fólie a dáme do chladničky najmenej na 30 minút.
2.
V teplom vodnom kúpeli vyšľaháme na piškótu vajcia s cukrom. Šľaháme tak dlho, kým nevznikne vlažný svetlý krém. Potom misku vyberieme z vodného kúpeľa a šľaháme, kým krém nevychladne.
3.
Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Rúru predhrejeme na 190°C. Formu vyložíme papierom na pečenie. Na vaječnú zmes preosejeme múku so škrobovou múčkou aj kakaovým práškom a zľahka vmiešame do krému. Postupne pridávame tekuté maslo.
4.
Formu naplníme cestom, povrch vyhladíme a pečieme 30-35 minút. Piškótu vyberieme z rúry a necháme 5 minút odpočívať. Potom ju vyklopíme a necháme vychladnúť. Teplotu v rúre znížime na 180°C. Piškótu vodorovne rozkrojíme na 3 pláty.
5.
Krehké cesto rozvaľkáme. Vykrojíme kruhový plát s priemerom 26 cm a niekoľkokrát ho poprepichujeme vidličkou. Plát dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 10-12 minút do zlatohneda. Vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.
6.
Na plnku umyjeme čerstvé višne, vykôstkujeme, obtrháme stopky a povaríme v 200 ml vody. Necháme vychladnúť, šťavu precedíme a odložíme. Takisto necháme odkvapkať kompótové višne. Želatínu zalejeme studenou vodou a prikrytú necháme napučať asi 10 minút; 250 ml šťavy zohrejeme s mletými klinčekmi a škoricou. Po niekoľkých minútach škoricu odstránime. Želatínu vyžmýkame a rozpustíme v horúcej šťave. Necháme vychladnúť.
7.
Plát z krehkého cesta potrieme džemom. Naň položíme 1 piškótový plát, ktorý pokvapkáme trochou višňovice, potrieme polovicou višňovej šťavy a posypeme polovicou višní. Smotanu s vanilkovým cukrom a stužovačom vyšľaháme na hustú šľahačku. Vrstvu višní potrieme štvrtinou šľahačky.
8.
Potom priložíme druhý piškótový plát a takisto pokvapkáme pálenkou, potrieme zvyšnou višňovou šťavou a posypeme višňami. Navrch dáme ďalšiu štvrtinu šľahačky. Priložíme posledný piškótový plát a pokvapkáme zvyškom pálenky. Časť šľahačky dáme do zdobiaceho vrecka a zvyšnou šľahačkou potrieme tortu.
9.
Na tortu nahrubo nastrúhame čokoládu. Ozdobíme ju šľahačkou a višňami. Pokrájame na dieliky a podávame.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.