Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Savariny s ovocím

gurmanka
gurmanka
12
porcií
52
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie

ingrediencie

150 g
maslo
1/2 KL
soľ
350 g
múka
125 ml
mlieko
30 g
droždie
3 PL
cukor
1 balíček
vanilkový cukor
4 ks
vajce
trochu
tuk na vymastenie

Zálievka a plnka

150 g
cukor
125 ml
biele víno
60 ml
rum
5 PL
marhuľový lekvár
300 ml
šľahačková smotana
250 g
lesné ovocie

postup

1.
Všetky prísady by mali mať izbovú teplotu. Tekutinu ohrejeme asi na 30°C aby droždie mohlo kvasiť. Cesto miesime rukami 5-10 minút a udierame ho o dosku, aby bolo dostatočne pružné. Pritom pridávame iba toľko tekutiny alebo múky navyše, aby sa cesto prestalo lepiť a bolo príjemne mäkké.
2.
Cesto dáme vykysnúť do misy, prikryjeme utierkou a uložíme na teplé miesto. Dve formy starostlivo vymastíme. Dáme do nich cesto a opäť necháme kysnúť, kým nedosiahne takmer po okraj.
3.
Rúru predhrejeme na 200°C. Pečieme 18-22 minút. Asi 3 minúty po dopečení tortu vyklopíme z formy a necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
4.
Na druhý deň prevaríme 250 ml vody so 125 g cukru, pridáme víno a rum. Pečivo niekoľkokrát prepichneme, dáme opäť do foriem a postupne necháme nasiakať zálievkou. Savariny necháme ešte 5 minút odstáť, potom ich vyklopíme.
5.
Marhuľový lekvár pretlačíme cez sito a potrieme ním savariny. Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku s 25 g cukru a nastriekame okolo vencov. Ovocie očistíme a s trochou šľahačky dáme do stredu každého venca.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Pesto bez orechov s orieškovou chuťou
Pestá z petržlenovej vňate sa stanú hitom vašej kuchyne!
Pestá z petržlenovej vňate sa stanú hitom vašej kuchyne!
Pestá sú v našej kuchyni stálym pomocníkom pri tvorbe jedla „rýchleho“ hladu. Najčastejšie skončia v cestovinách, alebo...
Domáce sushi
Japonská klasika - Sushi!
Japonská klasika - Sushi!
Sushi je jedlo, ktoré ponúka množstvo variácií, farebných kombinácii a je založené na tom, že chute surovín sa...
pitny rezim
Cesta podzemnej vody
Cesta podzemnej vody
Voda je pre náš život veľmi dôležitá. Pre život na zemi predstavuje základ. Bez nej by sme prežili sotva pár dní...