Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info

Savariny s ovocím

gurmanka
gurmanka
12
porcií
52
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie

ingrediencie

150 g
maslo
1/2 KL
soľ
350 g
múka
125 ml
mlieko
30 g
droždie
3 PL
cukor
1 balíček
vanilkový cukor
4 ks
vajce
trochu
tuk na vymastenie

Zálievka a plnka

150 g
cukor
125 ml
biele víno
60 ml
rum
5 PL
marhuľový lekvár
300 ml
šľahačková smotana
250 g
lesné ovocie

postup

1.
Všetky prísady by mali mať izbovú teplotu. Tekutinu ohrejeme asi na 30°C aby droždie mohlo kvasiť. Cesto miesime rukami 5-10 minút a udierame ho o dosku, aby bolo dostatočne pružné. Pritom pridávame iba toľko tekutiny alebo múky navyše, aby sa cesto prestalo lepiť a bolo príjemne mäkké.
2.
Cesto dáme vykysnúť do misy, prikryjeme utierkou a uložíme na teplé miesto. Dve formy starostlivo vymastíme. Dáme do nich cesto a opäť necháme kysnúť, kým nedosiahne takmer po okraj.
3.
Rúru predhrejeme na 200°C. Pečieme 18-22 minút. Asi 3 minúty po dopečení tortu vyklopíme z formy a necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
4.
Na druhý deň prevaríme 250 ml vody so 125 g cukru, pridáme víno a rum. Pečivo niekoľkokrát prepichneme, dáme opäť do foriem a postupne necháme nasiakať zálievkou. Savariny necháme ešte 5 minút odstáť, potom ich vyklopíme.
5.
Marhuľový lekvár pretlačíme cez sito a potrieme ním savariny. Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku s 25 g cukru a nastriekame okolo vencov. Ovocie očistíme a s trochou šľahačky dáme do stredu každého venca.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
melon krajanie
Video: Ako nakrájať melón na kocky
Video: Ako nakrájať melón na kocky
Máte radi sladký vodový melón? Poradíme vám ako ho nakrájať na kocky bez zbytočnej špiny a odpadu.
Grilované steaky
Svieža novinka pre gurmánsku grilovačku
Svieža novinka pre gurmánsku grilovačku
Relax v slnkom zaliatej prírode, príjemné chvíle s rodinou či zábava s priateľmi a k tomu fantastická šťavnatá, voňavá,...
Foodtruck
Pečenie v pare si našlo svojich fanúšikov aj na Gurmán Feste
Pečenie v pare si našlo svojich fanúšikov aj na Gurmán Feste
O tom, že zdravá strava môže byť zároveň aj chutná, sa presvedčili návštevníci obľúbeného júnového maratónu chutí –...